Fascisme in Nederland: nieuwe documentaire

Kleine Führers met grote ego’s, minachting voor het ‘stemvee’, en vooral veel ruzies, intriges, scheuringen en fusies: zie daar de ingrediënten van het vooroorlogse Nederlandse fascisme. Aan de hand van interviews, historische plekken en nooit vertoond archiefmateriaal, brengt de documentaire Allen tegen allen van Luuk Bouwman dit vroege fascisme in beeld. Vanaf 1 oktober te zien in de bioscoop, bekijk hier alvast de trailer! 
 

Een kerk in Limburg vol marmer van Musolini. Een camping in Lunteren waar voorheen partijbijeenkomsten van de NSB plaatsvonden, en waar nu Poolse seizoenarbeiders verblijven. Het zijn slechts twee van de curieuze plekken die de film Allen tegen Allen van Luuk Bouwman langsgaat om de onbekende geschiedenis van Nederlandse fascisme in beeld te brengen. Onderweg treffen we mensen die zich op diverse manieren met deze geschiedenis bezighouden, van historici die fascistische curiosa verzamelen tot filosofen die hun hoofd breken over dit onderwerp.

 

 

Een van de vooroorlogse fascisten die aan bod komen, is Joannes Antonius (Jan) Baars (1903-1989), in de foto de man die de vlaggenstok vasthoudt. Baars stortte zich voor de Tweede Wereldoorlog in het rommelige Nederlandse fascisme, vol overgave en even vol zelfvertrouwen dat hij, zolang dat ‘verrotte’ democratische bestel nog bestond, als kundig volksmenner het ‘stemvee’ wel eventjes zou manipuleren. Ruzies, intriges, scheuringen en fusies kenmerkten het fascistisch universum van het interbellum, mooi in kaart gebracht in een digitale stamboom van het Nederlandse fascisme

Baars was een van de vele kleine ‘Leiders’ met een groot ego en weinig zelfinzicht die probeerden zichzelf ten koste van iedereen en elkaar tot Rijksleider van Nederland op te werpen. Een grote minachting voor de meerderheid van het volk dat ze zeiden te dienen, was de rode draad. Ze doken al meteen na de Eerste Wereldoorlog op, bijvoorbeeld in protestclubjes waarin werd gemopperd over het niet alleen bespottelijke maar ook schadelijke vrouwenkiesrecht: nog meer domkoppen die het bestuur konden beïnvloeden. 

Wat activisten als Baars en andere bekende en minder bekende vooroorlogse fascisten deden en verkondigden is te zien in Allen tegen allen. De film is gebaseerd op jarenlange research en laat nooit eerder vertoond, interessant archiefmateriaal zien.

De documentaire Allen tegen allen is genomineerd voor een Gouden Kalf voor de beste muziek, en vanaf 1 oktober in de bioscoop.

Delen: