F-site: voor vrouwengeschiedenis

Het netwerk Jonge Historici en het geschiedenisbedrijf Van Gisteren vindt dat er iets niet klopt aan het geschiedenisonderwijs: Waarom leren we bij geschiedenis zo weinig over vrouwen? Er moet iets veranderen, daar zijn ze van overtuigd. Maar hoe dan?

F-site
De twee organisaties zijn samen een crowdfundingscampagne gestart op voordekunst, om een bijzonder project te financieren. Het plan is om een gratis educatieplatform te ontwikkelen, dat toegankelijk lesmateriaal biedt over vrouwen in de geschiedenis. De 'F-site' gaat het heten, de 'F' staat in de titel voor 'feminisme'.

Vrouwen onzichtbaar
Het probleem dat Jonge Historici en Van Gisteren signaleren is dat vrouwen in geschiedenismethodes vaak onzichtbaar zijn, vanwege de klassieke benadering van het vak. 'Als vrouwen al voorkomen in de methodes,' zo menen ze, 'worden ze vooral als slachtoffer neergezet en zijn ze niet autonoom maar vooral de 'vrouw van' of 'dochter van'.'

Stereotype beeld
De initiatiefnemers van de F-site noemen nog meer voorbeelden van het niet zo inclusieve geschiedenisonderwijs. Hoe komt het bijvoorbeeld dat een cultus zoals die van 'the virgin queen' of de 'maagd van Orleans' in geschiedenismethodes nooit nader wordt uitgelegd? De ontmoedigende presentatie in het klassieke historische onderwijs houdt leerlingen een stereotype beeld voor, die zelfs rolbevestigend kan werken.

Crowdfundingscampagne
De oplossing voor dit probleem ligt wat Jonge Historici en Van Gisteren betreft voor de hand. Een website, waar docenten toegankelijk educatiemateriaal vinden dat mooi aansluit op de tien tijdvakken uit het geschiedenisonderwijs. De planning is om het online platform, de F-site, in het voorjaar van 2018 online te hebben. Voor het realiseren van de website is nog financiering nodig, vandaar de crowdfundingscampagne.

 

 

Delen: