Een geestig doeboek, gebaseerd op de Bijzondere Collecties van de Radboud Universiteit

Cabaretière Katinka Polderman en neerlandicus Sophie Reinders zijn dit jaar bij elkaar gezet door het Erfgoedfestival Gelderland en Radboud Erfgoed. Hun opdracht: laat je inspireren door de 5 kilomter tellende Bijzondere Collecties van de Radboud Universiteit. Het resultaat: het geestige ‘doekboek voor volwassenen’ Zwerfgoed. Doeboeck ter leering ende vermaeck.
 

Historisch vermaak
De eeuwenoude medische encyclopedieën, atlassen en vele andere historische werken van de collectie komen samen in een wonderlijk doeboek voor volwassenen, dat de Gelderse provinciegrenzen overstijgt. Zwerfgoed biedt een overvloed aan historische afbeeldingen, recepten, tips en passages, maar ook puzzels en spelletjes – allemaal gebaseerd op de historische bronnen van de Bijzondere Collecties van de Radboud Universiteit.
 

© ‘Zwerfgoed. Doeboeck ter leerling ende vermaeck’, het doeboek van Katinka Polderman en Sophie Reinders (2021), uitgegeven door Uitgeverij Loopvis.

 

Wat kun je verwachten?
Heb je hulp nodig bij het daten? Zwerfgoed leert je aan de hand van 18de-eeuwse gelaatskunde hoe een betrouwbare neus eruitziet. Wil je weleens een kikker ontleden, maar heb je geen zin in een enorme kliederboel? Ook geen probleem. Of ben je benieuwd hoe je zelf drop of inkt maakt? Of een olie om je ‘zenuwen en gewrigten te sterken’, gemaakt van puppy’s en wormen? Het staat er allemaal in. Net als een memoryspel met drietalige 19de-eeuwse dierenplaten, tips om historisch verantwoord te drinken (plus anti-katerremedies) en een woordzoeker met middeleeuwse scheldwoorden, in oorspronkelijk handschrift.

De makers
Erfgoed Gelderland is een coöperatie van meer dan 220 erfgoedorganisaties uit de provincie. Op het terugkerende Erfgoedfestival Gelderland verbleven dit jaar tien kunstenaars, waarvan vijf jonge Gelderse talenten, op een bijzondere erfgoedlocatie in Gelderland. Daar lieten zij zich inspireren door het thema van de Maand van de Geschiedenis: Aan het werk.

Dit werd onder andere samen gedaan met Radboud Erfgoed, waar de collecties van de Universiteitsbibliotheek (UB), Katholiek Documentatie Centrum (KDC) en Universiteitsarchief (UA), allemaal verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, samenkomen.

Katinka Polderman, een van de artists-in-residence, won in 2005 het Leids Cabaret Festival en heeft daarna verschillende eigen voorstellingen gespeeld. Tijdens corona heeft ze zich voornamelijk beziggehouden met het schrijven van liedjes, theaterstukjes en columns. Sophie Reinders werkte als promovenda en docent Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit, en geeft nu college op de Universiteit Utrecht.
 

Delen: