Drie vragen aan: Frank Heinen

In Drie vragen aan… interviewen we historici over hun meest recente onderzoek aan de hand van drie vaste vragen: Waar bent u mee bezig? Wat heeft u ontdekt? En waarom is dit belangrijk? Deze keer hebben we echter iemand die geen traditioneel historicus is: neerlandicus en schrijver Frank Heinen. Hij studeerde in 2012 af in de Moderne Letterkunde. Sindsdien schreef hij meer dan 800 sportcolumns voor HP/De Tijd en schreef hij verhalen, artikelen, columns en recensies voor o.a, De Volkskrant, Studio Voetbal, Vrij Nederland, Bahamontes, en nrc.next.

Waar bent u momenteel mee bezig?

Op dit moment ben ik druk met de aandacht voor mijn nieuwste boek Buiten de lijnen, een soort alternatieve geschiedenis van het voetbal aan de hand van meer dan 170 portretten van 'vergeten voetballers'. Het boek strekt zich uit van halverwege de negentiende eeuw tot het eind van de twintigste eeuw en beslaat, behalve allerlei delen van de geschiedenis van het voetbal, ook veel maatschappelijke ontwikkelingen en cultuurhistorische aspecten.

Wat heeft dit onderzoek opgeleverd?

Wat ik heb geleerd van het schrijven en het onderzoek, is iets wat ik altijd al vermoedde, maar nu zeker weet: dat voetbal een prachtige hoek is om de wereld te beschouwen. Voetballers zijn vaak, op elk niveau, centrale figuren in een samenleving. Niet zelden staan de spelers in mijn boek symbool voor een periode, een land of een maatschappelijke ontwikkeling. Zo zijn er grote Duitse voetballers, zoals Tull Harder, geweest wier periode in dienst van de SS na de oorlog vakkundig uit hun biografie werd gegumd, is de moord op topspeler Luciano Re Cecconi exemplarisch voor de sfeer in Italië tijdens de Anni di Piombo (de Jaren van Lood) en bewijst de vrolijke cultus rond een tamelijk alledaags doelpunt in Argentinië dat voetbal in bepaalde gemeenschappen werkelijk nog altijd een soort religie is, met relieken en vaste feestdagen en al.

Waarom is het belangrijk dat dit aan het licht komt?

Ik zal niet beweren dat ik met dit boek heb bewezen hoe omvangrijk en veelvormig de rol is van voetbal als maatschappelijk fenomeen. Dat is iets wat al veel vaker is beweerd, en bewezen – bovendien wordt voor die stelling elke dag nieuw bewijs aangeleverd. Wel is het zo – hoop ik – dat de opeenvolging van zoveel uiteenlopende verhalen van over de hele wereld, op individueel niveau laat zien hoezeer individuele levens lopen langs de lijnen van de grote geschiedenis. Daarnaast hoop ik, meer op metaniveau, dat dit boek een (nieuw) bewijs is voor mijn stelling dat een goed sportboek zelden uitsluitend over sport gaat, maar over veel meer dan dat.

Frank Heinen, Buiten de lijnen (Amsterdam, 2019) Das Mag Uitgeverij, € 27,50

 

Delen: