Documentaire Aapje Aram: de baby-orang-oetan van Naturalis

In het archief van het natuurhistorische museum Naturalis stuitte een medewerker bij toeval op een vergeten vat. Op de bodem vond hij een baby-orang-oetan uit Borneo, eind 19de eeuw verzameld door de Zwitserse zoöloog Johann Büttikofer. De NTR maakte de documentaire Aapje Aram, waarin een groep wetenschappers naar antwoorden zoekt, want: wat bezielde hun 19de-eeuwse voorgangers om het regenwoud in te trekken en aapjes uit de bomen te schieten?

In de documentaire reizen een antropoloog, primatoloog, evolutiebioloog en een museumdirecteur  af naar de Kenepai berg op Borneo waar het aapje Aram en zijn moeder stierven. Zij staan stil bij de geschiedenis van het wetenschappelijk onderzoek en ons koloniaal verleden. Ook kijken ze naar het heden: leven er nu nog orang-oetans in het gebied? En hoe gaan de huidige bewoners van Borneo met de dieren om?

Aram – naar het gelijknamige liedje van Ramses Shaffy – ligt al zo’n 120 jaar in de alcohol in het vat. Hierdoor is hij vrijwel onaangetast door de tijd. In het archief van het museum staan veel vergelijkbare vatten. (Foto: Aapje Aram © Bureau Voorlichting)
 

Aram is namelijk niet alleen een symbool van het verleden, waarin westerse ontdekkingsreizigers namen wat zij maar wilden, maar ook van deze tijd. Voor de palmolie-industrie in Maleisië en Indonesië worden namelijk veel bossen gekapt. Hierdoor krimpt het leefgebied van orang-oetans

De documentaire wordt vanavond (zaterdag 7 september 2019) om 21.05 uitgezonden op NPO 2.

Voor meer informatie:
Naturalis: over Aram  
NTR: over de documentaire

 

 

Delen: