Dit is het allereerste zoogdier dat op aarde rondliep, ontdekten onderzoekers

Brasilodon is het allereerste zoogdier dat op aarde rondliep, concludeerden onderzoekers onlangs. De fossielen van een Brasilodon die ze onderzochten hebben namelijk de respectabele leeftijd van 225 miljoen jaar. Daarmee is het diertje maar liefst 20 miljoen jaar ouder dan Morganucodon, dat tot nu toe als het eerste zoogdier werd gezien.

Spitsmuis
Brasilodon quadrangularis, zoals het beestje voluit is genoemd, leefde ruim 225 miljoen jaar geleden waarschijnlijk in holen, terwijl hij de aarde deelde met een aantal van de oudste dinosauriërs. Qua uiterlijk had hij iets weg van de moderne spitsmuis, al was hij met zijn 20 centimeter iets langer.

 

Anatomical Society/Wiley, Brasilodon quadrangularis (2022). © Anatomical Society/Wiley
Zo moet Brasilodon eruit hebben gezien. Anatomical Society/Wiley, Brasilodon quadrangularis (2022). © Anatomical Society/Wiley

 

Eerder werd gedacht dat Brasilodon een ‘geavanceerd reptiel’ was, het ‘voorstadium’ van het zoogdier. Het net gepubliceerde onderzoek verwijst deze opvatting naar de prullenbak.

Zoogdier
Maar hoe weten de onderzoekers nu zo zeker dat Brasilodon een zoogdier was? Tot nu toe zijn de melkklieren, die voor zoogdieren zo typisch zijn, namelijk nooit fossiel bewaard gebleven. Het onderzoeksteam focuste zich daarom op andere aanwijzingen. Ze onderzochten ‘harde weefsels’, gemineraliseerde botten en tanden die wel fossiliseren.

 

FunkMonk, Life restoration of Morganucodon oehleri (2011). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Tot voorkort werd Morganucodon gezien als het allereerste zoogdier, maar dat blijkt niet correct. FunkMonk, Life restoration of Morganucodon oehleri (2011). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

 

Aan de tanden zagen de wetenschappers dat Brasilodon een zoogdier geweest moet zijn. Brasilodon had namelijk twee stellen tanden, melktanden en hun permanente vervangers, net zoals alle zoogdieren. Reptielen, daarentegen, wisselen hun hele leven van tanden.

Internationaal team
Het internationale team dat deze baanbrekende ontdekking deed stond onder leiding van het Braziliaanse Universidade Federal do Rio Grande do Sul in Porto Alegre. Er waren ook Britse wetenschappers van het Natural Museum en King’s College London bij betrokken.
 

Bron: National History Museum

Delen: