Deze Viking is na 1000 jaar weer herenigd met zijn broeder

Meer dan duizend jaar geleden werden er in een Deense Vikingfamilie twee mannen geboren. De ene zou uitvliegen naar Engeland, de ander bouwde in Denemarken een boerenbestaan op. Na een wel heel bijzondere ontdekking zijn ze nu, na al die eeuwen, herenigd.

DNA-onderzoek
Tijdens een project waarin wetenschappers de migratietrajecten van Vikingen traceerden door DNA-sporen van over heel Europa te vergelijken, deden de onderzoekers een zeldzaam toevallige ontdekking. Een onverwachte DNA-match toonde namelijk aan dat een skelet dat in 2005 in het Deense stadje Otterup was gevonden, nauwverwant was aan een skelet dat drie jaar daarna in het Engelse Oxford was ontdekt.
 

De herenigde Vikingen. © Troels Donnerborg, Nationalmuseet
De herenigde Vikingen. © Troels Donnerborg, Nationalmuseet

 

Familieband
Al stierven de Vikingen aan weerszijden van de Noordzee, meer dan duizend kilometer bij elkaar vandaan, ze behoorden tot dezelfde familie en hadden allebei hun wieg op het Deense eiland Funen staan. De precieze familieband is helaas niet na te gaan, maar volgens de onderzoekers zijn de Vikingen oom en neef of zelfs halfbroers.

Vikingboer in Denemarken
De in Denemarken overleden Viking was een lange vijftiger van ongeveer 1,82 meter. Lichamelijk was hij er niet goed aan toe. Hij had zijn tanden bijna compleet versleten en leed aan een longziekte en artritis in veel gewrichten. Bovendien vonden de onderzoekers ontstekingen die kunnen wijzen op tuberculose.
 

Reconstructie van ‘de man van Galgedil’, die is gevonden bij het Deense stadje Otterup. © Burojantzen, via Nationalmuseet
Reconstructie van ‘de man van Galgedil’, de Vikingboer die is gevonden bij het Deense stadje Otterup. © Burojantzen, via Nationalmuseet

 

Toch is de Viking mogelijk niet aan deze pijnlijke gebreken overleden. De onderzoekers vermoeden dat hij stierf aan een niet goed genezende steekwond op bekkenhoogte, die hij wellicht had opgelopen tijdens een van de rooftochten waar de Vikingen zo berucht om waren.

Familie aan de andere kant van de Noordzee
Archeologen vonden het lichaam van de andere Viking in Oxford, in een massagraf met 35 jonge mannen van tussen de 16 en 25 jaar oud. Toen hij stierf was hij een twintiger en ongeveer 1,80 meter lang. Ondanks zijn jonge leeftijd was zijn lichaam nog zwaarder gehavend dan dat van zijn mogelijke halfbroer.

De jonge Viking is bruut om het leven gebracht. Zijn schedel vertoont negen steekwonden, veroorzaakt door een zwaard of ander scherp voorwerp. Bovendien is hij geraakt door verschillende pijlen en meermaals met een speer in zijn rug gestoken.
 

De gehavende schedel van de Viking die is gevonden bij Oxford. © Troels Donnerborg, via Nationalmuseet
De gehavende schedel van de Viking die is gevonden bij Oxford. © Troels Donnerborg, Nationalmuseet

 

Mogelijk is de in Engeland gevonden Viking omgekomen bij een rooftocht, maar onderzoekers achten het eveneens aannemelijk dat hij is afgeslacht tijdens het wrede bloedbad op Saint Brice’s Day in 1002. Deze moordpartij volgde op een bevel van de Engelse koning Ethelred II de Ongerede. Nadat hem ter ore was gekomen dat er een Deens complot tegen hem zou worden beraamd, had hij de opdracht gegeven om alle Denen in Engeland uit te roeien. Duizenden Deense mannen, vrouwen en kinderen kwamen vervolgens om het leven.

Meer dan duizend jaar later is de jonge Viking terug op zijn geboortegrond en herenigd met zijn familie. Zelf op familiebezoek? De Vikingen zijn nog t/m juni 2024 te zien in de tentoonstelling Togtet, ‘De (roof)tocht’, van het Deense Nationalmuseet.

Delen: