De zeven wereldwonderen: het beeld van Zeus in Olympia

Ruim acht eeuwen lang troonde het reusachtige beeld van Zeus, heerser der goden, in zijn tempel te Olympia. Onder zijn toeziend oog vonden elke vier jaar de Olympische Spelen plaats. Van heinde en ver reisden de Grieken naar het kleine plaatsje op de Peloponnesos om aan dit grootse sportfestival deel te nemen en zich met elkaar te meten in hardlopen, worstelen en discuswerpen. Volgens de overlevering waren de spelen door Heracles ingesteld om Zeus te eren, dus het is niet vreemd dat er juist hier zo’n indrukwekkend beeld van de oppergod verrees. Het werd rond 435 v.Chr. vervaardigd door Phidias, de befaamde Atheense kunstenaar die ook reeds het Parthenonfries en het grote cultusbeeld van Pallas Athena in het Parthenon op zijn naam had staan. Met dit staaltje overtrof hij volgens velen zijn eerdere prestaties: Phidias’ Olympische Zeus werd al vroeg tot de zeven klassieke wereldwonderen gerekend.

We weten niet precies hoe het Zeusbeeld eruit heeft gezien, want net als de meeste wereldwonderen is het ten prooi gevallen aan de tand des tijds. Er zijn wel afbeeldingen en beschrijvingen van bewaard gebleven. Het beeld staat bijvoorbeeld op munten die in het nabijgelegen Elis werden geslagen. De Griekse dichter Callimachus (actief in de derde eeuw v.Chr.) meldt dat de Olympische Zeus dertien meter hoog was, gezeten op een sokkel die nog een meter aan zijn hoogte toevoegde. 

Benieuwd naar de kleren van Zeus, hoe het beeld was gemaakt en naar wat er gebeurde toen de Romeinse keizer Caligula het beeld naar Rome wilde halen? 
Dat, én meer, lees je in het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Meld je uiterlijk dinsdag 18 juli aan als abonnee of bestel het nummer half juli online.

 

Delen: