Brief uit WO II alsnog bezorgd

In de winter van 1944 schreef een Britse soldaat, die diende in Italië, een brief aan een schoolmeisje. Hij wilde haar bedanken. Nu, 76 jaar later, is die alsnog bezorgd. Waarom schreef hij precies?

In de vrieskoude winter van 1944 schreef Lance Corporal John Wheldon-Williams een brief aan Pat Moore, een schoolmeisje uit High Wycombe, een stadje ten noordwesten van Londen. Wheldon-Williams was op dat moment gelegerd in Italië, waar hij meevocht in de Italiaanse Veldtocht die duurde van 1943 tot mei 1945. De campagne zou uiteindelijk leidden tot de val van Mussolini en zou 70.000 geallieerde soldaten het leven kosten. 

Pat Moore, foto via World of Books Group.

 

De korporaal bedankte Pat voor haar breiwerk voor anonieme soldaten. Het breien van sokken, mutsen, wanten, sjaals en truien was één van de vele manieren waarop het thuisfront, waaronder kinderen vanaf een jaar of vijf, een bijdrage leverde aan de oorlogsinspanning. Zelf had Wheldon-Williams een eenvoudig paar wanten ontvangen. Op het eerste gezicht een klein gebaar, maar voor hem op dat moment van grote waarde.

Hier kunt horen u wat John Wheldon-Williams precies schreef aan Pat Moore:

 

Tegen de tijd dat zijn brief aankwam op het correspondentie-adres, was Pat echter verhuisd. Ze zou de brief nooit ontvangen; Pat Moore overleed op 36-jarige leeftijd, met achterlaten van een dochtertje.

Deze dochter, Lynn Cook uit Surrey, heeft de brief nu alsnog gekregen. De verloren post werd onlangs in een boek aangetroffen door World of Books Group, een grote verkoper van tweedehands boeken. 

Lynn is erg blij met de brief: ze heeft nog vroege herinneringen aan haar moeder die thuis zat te breien. En ze weet nog dat haar moeder vertelde over de penvrienden die ze had tijdens de oorlog. Lynn denkt dat ze briefjes in de pakketjes met sokken, wanten of sjaals stopte in de hoop dat een soldaat uiteindelijk zou antwoorden. Pat zou dan ook erg blij geweest zijn met het antwoord.

Ook in andere oorlogvoerende landen werd veel gebreid voor de strijdkrachten tijdens de Tweede Wereldoorlog, en werd daar van regeringswege en door de media toe opgeroepen. Deze breiende vrouw werd in 1941 in Washington D.C. gefotografeerd door John Vachon, Library of Congress.


 

Delen: