Autobandieten: sensatie en geweld

Vanaf december 1911 maakte een groep anarchisten, onder leiding van Jules Bonnot, Parijs onveilig. Op klaarlichte dag voerde de bende spectaculaire bankovervallen uit. Luxe automobielen van vermogende burgers deden dienst als vluchtwagens. Het gebruik van gestolen auto’s bij overvallen was nieuw.

Het gaf de overvallers een belangrijk voordeel op de politie, die zich nog per paard verplaatste, en leverde ze al nel de geuzennaam ‘autobandieten’ op. Kranten in binnen- en buitenland probeerden elkaar te overtreffen met meeslepende misdaadverslagen en sensationele reportages. Ook het Nederlandse publiek smulde ervan en wachtte verlekkerd huiverend op de volgende overval.

Pas echt spannend werd het toen de bende in april 1912 ook in Nederland leek toe te slaan. In het holst van de nacht braken overvallers in in de kelder van de Nederlandse Bank op het Rokin in Amsterdam… Wilt u weten hoe dat afliep? Lees het artikel van Wouter Limmans in het septembernummer van Geschiedenis Magazine, nu in de winkel!

illustraties in het weekblad Le Petit Journal over de aanslagen van Bonnots bende in april 1912.

 

Al deze sensatie neemt niet weg dat hier ook gewoon om gewelddadige en uiterst koelbloedige overvallen ging. Bij een overval in Chantilly, ten noorden van Parijs, schoot de bende niet alleen op toeschouwers, maar doodde bovendien drie bankmedewerkers. En dat waren zeker niet de enige slachtoffers die de anarchisten maakten. Al bij hun eerste bankoverval in de Parijse Rue Ordener schoten ze plompverloren een medewerker dood.

Meer lezen? Aflevering 182/183 uit 2013 van tijdschrift De As is geheel gewijd aan de autobandieten, zie: https://www.tijdschrift-de-as.nl/index.html

 

 

 

 

 

 

Delen: