Acht oude scheepswrakken ontdekt

In de Egeïsche Zee, vlakbij Griekenland, zijn acht scheepswrakken ontdekt. De restanten van de gevonden schepen stammen uit heel verschillende perioden. Van een wrak uit de klassieke periode (5e/4e eeuw v.Chr.) tot en met een romp van een schip uit 1929.

Een waar scheepskerkhof
De wateren rond het Griekse eiland Fournoi, waar deze vondsten zijn gedaan, liggen vol met scheepswrakken, zo bleek de afgelopen jaren. Tijdens expedities in 2015 en 2016 werden al 45 wrakken gevonden, een waar scheepskerkhof dus. Maar waarom zijn juist in dit gebied zoveel schepen gezonken?

Schuilplek voor piraten
De locatie waar de scheepswrakken werden gevonden ligt middenin een vaargeul die tijdens de oudheid een belangrijke maritieme corridor was. Veel schepen zijn waarschijnlijk onder slechte (weers)omstandigheden tegen de rotsen gedreven en gezonken. Ook bleek de plek vroeger een populaire schuilplek voor piraten en hun kaapvaart.

Vele, vele kruiken 
De lading van een groot deel van de scheepswrakken bestaat uit verschillende soorten amfora. Eén schip vervoerde een lading amforen uit Chios, een ander schip vervoerde amfora speciaal voor gezouten vis (gemaakt in een werkplaats in Spanje) en in twee andere wrakken zaten weer kruiken uit een latere Romeinse periode, uit de 6e en de 7e eeuw. Helaas bleken veel van de exemplaren niet meer intact.
 

 

 

Delen: