5 x cadeau: win de Gouden jaren-scheurkalender t.w.v. 15,99 euro

Met haar bestsellers Gouden jaren en Het goede leven opende Annegreet van Bergen bij honderdduizenden lezers luikjes in het geheugen en liet ze zien hoe Nederland in de afgelopen vijftig jaar welhaast onherkenbaar veranderde. Nu volgt de tweede Gouden jaren-scheurkalender, voor een dagelijkse dosis heerlijke, herkenbare, verrassende feiten, verhalen en herinneringen over de tijd van toen. Bij Geschiedenis Magazine maak je nu kans om dit cadeau te winnen.

Op zoek naar een vroeg decembercadeau?

Voor deze nieuwe scheurkalender verzamelde Van Bergen nieuwe verhalen: over het stoppen vak sokken, rijden met drank op en het ouderwetse roze rijbewijs van linnen. Ze haalt herinneringen op aan woorden en uitdrukkingen als ‘spatlap’, ‘handen als kolenschoppen’ en ‘iets op de groei kopen’, en schotelt de lezer verbazingwekkende feiten voor. Heerlijk toch? Wij mogen vijf exemplaren van deze wegdroomkalender weggeven!
 


 

2 januari 2023: Beeldreligie

Januari 1964 lag het VARA-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer zwaar onder vuur. Vanwege de steeds grotere populariteit van de televisie hadden ze het daar over ‘beeldreligie’ en ‘de afgodische verering van het televisietoestel en zijn beeld’. Het item werd afgesloten met de woorden: “Geef ons heden ons dagelijks programma, weest met ons, o Beeld, want wij zouden niet weten wat wij zonder u zouden moeten doen.”

Kranten publiceerden boze ingezonden brieven. Presentatoren kregen anonieme dreigbrieven. In de Tweede Kamer vroegen christelijke partijen en de VVD om ingrijpen van de regering. Hetgeen geschiedde: de VARA kreeg van de minister een officiële terechtwijzing.

4 januari 2023: Vroeger was alles beter – zij vinden van niet

Jannetje (1951): “Wij hadden in plaats van een wc poeptonnetjes. Wanneer die een keer per week werden geleegd, zaten ze boordevol en kolkten ze over wanneer ze via de gang naar de voordeur werden gebracht.”

Herman (1946): “Als in Leeuwarden de poepkar de tonnetjes kwam legen, hóórde je die niet. Die róók je.”

Harry (1941): “Een man van de gemeentereiniging in beschermende kleding droeg bij ons het klotsende tonnetje twee steile trappen af en leegde het in een tankwagen. Daarna werd de gier, zoals nu nog dierlijke mest, uitgereden op een akker buiten de bebouwde kom.”

Win dit cadeau

Wil jij ook meer van dit? Stuur vóór dinsdag 29 november 23.59 uur een mailtje naar de redactie en wij nemen contact op met de vijf winnaars.

Delen: