Geschiedenis Magazine - editie 3 (2023)

In dit nummer

Abonnees ontvangen deze editie omstreeks 20 april.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan voor donderdag 20 april. Dan krijg ook jij dit nummer huis!

JA GRAAG                                               IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU

 

SPECIAL TWEEDE WERELDOORLOG

 

De oorlog van prins Bernhard

 
Bart Lankester
 

De Duitse prins Bernhard deed voor de oorlog niet geheimzinnig over zijn SA/SS-verleden. Zijn  broer Aschwin, andere familieleden en een aantal van zijn vrienden waren overtuigd nationaalsocialist. Bij het feest ter gelegenheid van zijn huwelijk met kroonprinses Juliana in 1937 brachten Duitse genodigden de Hitlergroet en werd het Horst-Wessellied gespeeld. Hoe kan het dat Bernhard toegang kreeg tot veel militaire geheimen? En zelfs uitgroeide tot een symbool van het Nederlandse verzet tegen de Duitsers? 

 

De geschiedenis van de Hitlergroet

 
Andé van Voorst
 

Mussolini begon ermee: hij beweerde dat de Romeinen elkaar ook al met gestrekte rechterarm begroetten - wat onzin was. De Duitse nazi’s vonden de gewoonte aantrekkelijk en namen deze begin jaren ’20 over. Het propaganda-apparaat van de partij verzon een ‘origineel Duitse herkomst’ bij de hitlergroet. Na Hitlers machtsovername kregen ambtenaren en leraren een gedetailleerd voorschrift over het brengen van de groet, die steeds impopulairder werd…

 

Nazi-VIP’s: onderzeebootkapiteins

 
Ynskje Penning
 

Voorjaar 1941: Hitler stapt af van zijn plan om Groot-Brittannië te veroveren. Hij besluit de Britten uit te hongeren en de aanvoer van grondstoffen en wapentuig te belemmeren door hun koopvaardijschepen te torpederen. Zijn Unterseeboten krijgen de hoofdrol in dit nieuwe plan en succesvolle commandanten verwerven een sterrenstatus in het Derde Rijk. Ynskje Penning vertelt in het komende nummer over deze ‘beroemde’ onderzeebootkapiteins. 

 

Bart Ephraim: SS’er aan het Oostfront

 
Evertjan van Roekel en Paul Sijtsma
 

Op 8 september 1941, aan het Oostfront bij Dnjepropetrovsk, viel een 19-jarige Amsterdammer door een dodelijk schot. De soldaat droeg het uniform van de Waffen-SS en was een van die oprechte, vurige gelovers in het nationaalsocialisme van Hitler. Maar hoe kan het dat hij, Bartholomeus Cor Ephraim, met zijn Joodsklinkende naam tot de SS werd toegelaten? Zijn oudere broer beweerde twee jaar eerder juist ontslagen te zijn omdat zijn afstamming niet voldoende Arisch was. Geschiedenis Magazine dook in deze opmerkelijke geschiedenis.

 

Abonnees ontvangen deze editie omstreeks 20 april.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan voor donderdag 20 april. Dan krijg ook jij dit nummer huis!

JA GRAAG                                               IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU

 

Hoe Oliver Cromwell Ierland veroverde (1649-1653) 

 
Ivo van de Wijdeven
 

Na de executie van koning Karel I in 1649 werd Engeland een republiek met de politicus en legeraanvoerder Oliver Cromwell aan het hoofd. Het Verenigd Koninkrijk zet hem in de top 10 grootste Britten aller tijden, terwijl hij in Ierland de verpersoonlijking van het kwaad is. Hij hield er inderdaad huis met zijn legers. Maar dat deden Engelse vorsten voor en na hem ook. Ivo van de Wijdeven zocht uit waar dit grote verschil in reputatie vandaan komt.

 

Begin van de 'Reconquista'? De Slag bij Covadonga, 8ste eeuw

 
Cathrien Hoijinck
 

Arabieren en Berbers vestigden zich vanaf 711 op het Iberisch schiereiland, maar ze kregen er niet overal de macht. In Asturië verloor niet lang daarna een moslimleger bij Covadonga een slag tegen christelijke bewoners onder leiding van Don Pelayo. Hierna werd het onafhankelijke Koninkrijk Asturië gesticht, dat nooit islamitisch is geworden. Don Pelayo kwam op de troon. Zijn overwinning wordt net als Slag bij Poitiers in 732 vaak gezien als het begin van de 'Reconquista', de ‘herovering’ van Spanje en Portugal door christelijke troepen. Voor velen een aantrekkelijk idee, maar of het klopt?

 

Hofschilder van de Habsburgers 16e eeuw

 
Thera Coppens
 

De Utrechter Antonius Mor schilderde in de 6e eeuw de groten der aarde van zijn tijd, zoals prins Willem van Oranje, Alva, koning Filips II en diens verloofde, de Engelse koningin Mary Tudor. Keizer Karel V bevorderde hem tot zijn hofschilder en Mor reisde in zijn opdracht langs de Europese hoven. Thera Coppens verdiepte zich in het leven van de beroemde hofschilder en vertelt erover in het komende nummer van Geschiedenis Magazine. 

 

Handel met China: in de 18e eeuw alleen via Kanton 

 
Roelof van Gelder
 

De grote havenplaats Kanton (Guangzhou) in de delta van de Parelrivier was in de 18de eeuw van groot belang voor de VOC. Buiten de stadsmuren mochten buitenlandse kooplieden op een strookje land wonen en handeldrijven. De stad of het binnenland mochten ze volstrekt niet in, over de productie hadden ze niets te zeggen, en Chinees spraken ze niet. Waarom werkte het ‘Kantonsysteem’ dan toch?

 

De hangende tuinen van Babylon

 
Martijn Icks
 

Babylon was een stad van wonderen. Met een bevolking van meer dan 200.000 inwoners was ze eeuwenlang een van de grootste metropolen ter wereld. Al in de oudheid beroemd waren de imposante stadsmuren en de Etemenanki, een terrasvormige tempeltoren die het aanzicht domineerde en die hoogstwaarschijnlijk de inspiratiebron was voor het Bijbelse verhaal van de toren van Babel. En het wereldwonder van de hangende tuinen van Babylon? Bestonden die eigenlijk wel?

 

De schat van Aquileia

 
Joost Vermeulen
 

Aquileia aan de Italiaanse noordoostkust van de Adriatische Zee is een plaatsje van bescheiden omvang. Maar hoe komt het dan aan die indrukwekkende basiliek met zijn prachtige mozaïekvloer, die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat? Geschiedenis Magazine gidst je door de rijke geschiedenis van de stad, die in 181 v.Chr. door de Romeinen werd gesticht als voorpost tegen de barbaren.

 

 En ook

  • Hoe border collies de ‘ideale schapenhond’ werden – maar dat niet zijn
  • De lange nasleep van de Ierse Burgeroorlog 1922-1923
  • Sinister 18e-eeuws doolhofraadsel
  • Hildegard von Bingen: een non met visioenen die mensen kon genezen

 

Abonnees ontvangen deze editie omstreeks 20 april.

Dit nummer van Geschiedenis Magazine niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan voor donderdag 20 april. Dan krijg ook jij dit nummer huis!

JA GRAAG                                               IK GEEF GESCHIEDENIS MAGAZINE CADEAU