Kom nu (online) dichter bij het Tapijt van Bayeux dan ooit

Het is misschien wel het beroemdste wandkleed van de wereld: het Tapijt van Bayeux. Dit gigantische borduurwerk verbeeldt de Slag bij Hastings (1066), compleet met voorgeschiedenis en al. En nu kun je het in meer detail bekijken dan ooit.

Een detail van het Tapijt van Bayeux. Je ziet hier ridders die de Slag bij Hastings uitvechten. Tapijt van Bayeux, Slagveld bij Hastings (1068). Bron: Wikimedia Commons
Een detail van het Tapijt van Bayeux. Je ziet hier ridders die de Slag bij Hastings uitvechten. Tapijt van Bayeux, Slagveld bij Hastings (1068). Bron: Wikimedia Commons

 

70 meter middeleeuws borduurwerk
Willem de Veroveraar was de hertog van Normandië en zette met de Slag van Hastings de laatste Angelsaksische koning van Engeland af. Daarna besteeg hij zelf de troon. Het Tapijt van Bayeux vertelt het hele verhaal van de Slag, van de oversteek in langschepen en het oprukken met de paarden tot en met de slagvelden en natuurlijk de overwinning.

Om het hele verhaal te kunnen vastleggen is het wandtapijt wel 70 meter lang. Mogelijk was het vroeger zelfs nog langer en mist vandaag de dag de afbeelding van Willems kroning in Westminister Abbey, maar dat doet niets af aan het indrukwekkende tapijt dat we nu nog kennen.
 

Een van de bekendste taferelen van het tapijt: de Engelse koning Harold sterft aan een pijl in zijn oog. Tapijt van Bayeux, Dood van de Engelse koning Harold (1068). Bron: Wikimedia Commons

 

Bron van informatie
Hoogstwaarschijnlijk was het bisschop Odo van Bayeux, de halfbroer van Willem, die de opdracht gaf om het tapijt te maken, om zijn nieuwe kathedraal in Bayeux te sieren. Vandaag de dag in het wandkleed een bron van geschiedkundige informatie, want naast het verhaal van de Slag, vertelt het ons ook meer over de wapens, kleding en de gewoonten van die tijd.

Digitaal te bestuderen
Het Bayeux Museum heeft nu een digitale scan van het tapijt toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Op de website van het museum kun je het wandkleed op de steek nauwkeurig bestuderen. Doordat het bestand bestaat uit 2,6 miljard pixels bestaat, kom je nu dichterbij dan ooit.

Delen: