Het leven en lijden van Jumbo

Jumbo werd in 1861 als kalf gevangen ergens in Centraal-Afrika. Een kleine 25 jaar later zou hij in Canada omkomen bij een treinongeluk. Als kalfje, dierentuinbewoner, circusattractie en zelfs opgezet na zijn dood werd Jumbo de hele wereld over gesleept. In nummer 3 van Geschiedenis Magazine lees je het tragische verhaal van de olifant die het schopte tot publiekslieveling en marketingobject. Bekijk hier een korte documentaire over zijn leven.

 Zijn Europese verblijf startte in de dierentuin in de Jardin des Plantes in Parijs maar hij verhuisde in 1864 naar de London Zoo. Waarom de nog onvolgroeide olifant speciaal de naam Jumbo kreeg is onzeker. Binnen de kortste keren groeide hij uit tot een enorme stier en zijn naam is nog altijd synoniem met ‘van uitzonderlijke omvang’. De dierentuin zorgde voor hem naar de normen van die tijd. Hij werd dus geslagen, bewerkt met prikstokken en hij kreeg ongeschikt voedsel: bier, borrels, zoete broodjes, suikerklontjes… 

Kinderen, onder wie de kroonprins, mochten een ritje maken op Jumbo’s rug. Dat maakte hem, samen met zijn grootte, niet alleen enorm populair bij het publiek, maar ook tot een zeer succesvol marketingobject. Allerlei fabrikanten leenden zijn naam voor onder meer rookwaar, hoeden, oorbellen, ondergoed, parfum en ijs. Als de icoon van de Londense dierentuin werd Jumbo een kassucces.

Dat trok de aandacht van de Amerikaanse circusuitbater Phineas T. Barnum. Deze medefirmant en oprichter van Barnum & Bailey’s Circus wist als geen ander in te spelen op de sensatiezucht van het ongeïnformeerde grote publiek. In januari 1882 deed Barnum een bod dat Jumbo’s eigenaar, de Zoological Society, niet kon weigeren. Twee maanden later verhuisde Jumbo definitief naar de andere kant van de oceaan en werd er onderdeel van de troep olifanten in Barnum & Bailey’s Circus. 

Kijk hier hoe het de legendarische olifant daar verder verging, en hoe hij zelfs na zijn dood een publiekssucces bleef.

Verder lezen over de tragiek van Jumbo? Dat kan in nummer 3 van Geschiedenis Magazine, vanaf 22 april in de winkel!
 

Afbeelding boven het artikel: Fragment van een reclamebeeld uit 1883 voor Willimantic garen. Forbes Co. Boston, via wikimedia commons.

Delen: