Brussel was toen nog een bruisende stad. Zo zag Brussel eruit in 1908 - in kleur!

‘Brussel was toen nog een bruisende stad / Brussel was toen oh la la en olijk / Brussel was toen nog een ruisende stad / Brussel en Brussel was vrij en vrolijk’. In Brussel was toen nog een bruisende stad bezong Liesbeth List het Brussel van de belle époque. Op YouTube vonden wij beelden dat datzelfde Brussel, uit 1908 en in kleur!

Liesbeth List en Jacques Brel
Wie kent het niet? Het lied Brussel was toen nog een bruisende stad van Liesbeth List uit 1970, een cover van Jacques Brels Bruxelles uit 1962. Beiden bezongen het Brussel van de belle époque, met de lichtzinnige levensvreugde die het tijdperk zou hebben gekarakteriseerd.



Beide nummers schetsen in ieder geval een fantastisch tijdsbeeld. Zoals Brel het zong: ‘C'était au temps où Bruxelles rêvait / C'était au temps du cinéma muet / C'était au temps où Bruxelles chantait / C'était au temps où Bruxelles bruxelait’ (Het was in de tijd dat Brussel droomde / Het was in de tijd van de stomme film / Het was in de tijd dat Brussel zong / Het was in de tijd dat Brussel ‘brusselde’)

Dansend door Brussel
Het tijdsbeeld wordt geïllustreerd met beeldende omschrijvingen van de Brusselse straten: ‘Op de Broukèreplaats was het vol en dol / Heren met strohoeden, zware knevels / Dames met sleepjurk en kantparasol / De paardentram schoof langs oude gevels’ en even later: ‘Op de kasseien rond de Sinte Kathlijn / Dansen de sleepjurken en de knevels / Op de kasseien was 't een dansend festijn / De paardentram danste langs de gevels’.



En in het Frans: ‘Place de Broukère on voyait des vitrines / Avec des hommes des femmes en crinoline / Place de Broukère on voyait l'omnibus / Avec des femmes des messieurs en gibus’ (Op het Place de Broukère zagen we de etalages / Met mannen en vrouwen in hoepelrok / Op het Place de Broukère zagen we de omnibus / Met vrouwen en mannen met hoge hoeden)

Brussel in kleur
Nu denk je wellicht: waar willen jullie heen met deze songteksten? Nou, op YouTube kwamen we een erg fijn kanaal tegen met een bijna hypnotiserende naam: Rick88888888. Op dit kanaal plaatst de Nederlandse Rick historische filmbeelden die hij helemaal oplapt en zelfs inkleurt.

Zo kwamen we bijvoorbeeld het Brussel tegen dat List en Brel bezongen, compleet met hoepelrokken, sleepjurken, kantparasols, strohoeden, hoge hoeden en als je goed kijkt zelfs de knevels. En nog leuker: in de video komen ook een aantal locaties uit de liedjes voorbij. Zo zien we op 02:00 het Place de Brouckére en op 05:14 het Place Sainte-Catherine (oftewel het plein voor de Sinte Kathlijn). Ook interessant: het Place Sainte-Justine waar beiden over zingen heeft nooit bestaan.


 


Header: Onbekende maker, Église Sainte-Catherine (1900). Bron: Wikimedia Commons (CC0)

Delen: