5 x mis 't niet tijdens Open Monumentendag

Aankomend weekend, 11 en 12 september, is het weer Open Monumentendag. Duizenden Nederlandse monumenten zullen hun deuren voor het publiek openen. Dit zijn vijf van de monumenten die je dit jaar niet mag missen.
 

Andre Hosper, Niehove (2020). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Andre Hosper, Niehove (2020). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

 

Kerk in Niehove (Groningen)
De 13de-eeuwse kerk van het Groningense Niehove is zeker een bezoekje waard. Net als het wierdedorp zelf trouwens. Het magazine EW riep het dorp in 2019 niet voor niets uit tot het mooiste dorp van Nederland.

Omringd door de uitgestrekte Groningse velden, ligt Niehove er op haar wierde idyllisch bij. Volledig historisch intact, en met de kerk als haar stralende middelpunt. Een verdwenen gracht scheidde ooit het kerkhof van de straat om te voorkomen dat de geesten door de straten zouden dwalen. De kerkklok stamt overigens uit de 13de of 14de eeuw en is een van de oudste in Groningen.
Kerkstraat 1, Niehove

Lokale tip
In de jaren 80 hebben de dorpelingen hun handen ineen geslagen en dorpscafé De Eisseshof opgekocht. De Indonesische gerechten van kok Husein Goudsmit worden tot in de wijde omgeving geroemd.
Kerkstraat 4, Niehove
 

Sven van der Kooij, Paiser Meul (2021). Bron: © Sven van der Kooij
Sven van der Kooij, Paiser Meul (2021). Bron: © Sven van der Kooij

 

Paiser Meul in Peize (Drenthe)
Voor de molenliefhebbers: de Paiser Meul (Peizer Molen) is beide dagen geopend en de molenaar is aanwezig. In opdracht van een aantal bakkers en boeren werd de Paiser Meul in 1898 gebouwd. Daarvoor had de molen al van 1845 tot 1890 een paar kilometer verderop gestaan, in het Groningse dorp Enumatil. Er wordt af en toe nog koren gemalen, bijvoorbeeld voor bakkerij Broodlust en de molenwinkel.
Molenpad 1, Peize

Lokale tip
Dorpscafé Boonstra is het afgelopen jaar verbouwd tot een mooie B&B annex eetcafé met de naam Bij Boon. Een iets moderner jasje, maar met behoud van de oude sfeer én je slaapt hier recht onder de Paiser Meul. Extra tip: probeer vooral de saté!
Hoofdstraat 12, Peize
 

Een van de schapenboeten op Texel. Stichting Saxifraga, Den Burg (2009). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Een van de schapenboeten op Texel. Stichting Saxifraga, Den Burg (2009). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)


Schapenboet van De Waddel in Den Burg (Texel, Noord-Holland)
De schapenboet is met zijn karakteristieke vorm een typisch Texels gebouw. Je vindt ze in weilanden die ver van de boerderij af liggen. Vroeger stond het eiland er vol mee, maar tegenwoordig zijn er een stuk minder.

Binnen werd (wordt) voedsel voor de schapen opgeslagen. De schapen zelf stonden niet binnen, daar zijn de schapenboeten te klein voor. Opvallend is dat vrijwel alle boeten op het eiland met de platte kant naar het noordoosten staan. Zo wordt de ingang afgeschermd van de frequente zuidwester wind.  
Schansweg 26, Den Burg

Lokale tip
De schapenboet ligt vlak bij het dorp Oudeschild. Dit dorp heeft een vissershaven en een mooi museum over de geschiedenis van Texel met een leuk openluchtmuseumpje erbij.
Heemskerckstraat 9, Oudeschild
 

Melot001, Luchtwachttoren 3W3 (2014). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Melot001, Luchtwachttoren 3W3 (2014). Bron: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

 

Luchtwachttoren in Eede (Zeeland)
Aan het begin van de Koude Oorlog werden in een razend tempo 138 speciale luchtwachttorens gebouwd. Nog 138 posten werden op reeds bestaande gebouwen zoals molens en fabrieken geplaatst. In deze uitkijkposten werden door het Korps Luchtwachtdienst gebruikt om het Nederlandse luchtruim af te speuren naar Russische vliegtuigen.

Met de komst van de radar werden de torens echter al gauw overbodig en de meeste zijn afgebroken. Alleen hier en daar kom je nog weleens een tegen, zoals het fraaie exemplaar hierboven. De W3W in Eede is meer dan 15 meter hoog en dit weekend te bezoeken.   
Brieversstraat 29, Eede

Lokale tip
Even verderop, net over de grens, ligt het knusse restaurantje Convent Santa Klara, waar je kunt genieten van een heerlijk netgetapt Belgisch biertje. Het is gevestigd in een prachtig oud pand en heeft een fijn terrasje.
Kloosterstraat 22, Maldegem (België)
 

Kris Roderburg, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Mariapark (2001). Bron- Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Kris Roderburg, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Mariapark (2001). Bron- Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

 

De geheime tuinen, Sittard (Limburg)
Sittard heeft een gezellige, historische stadskern en in en om deze oude binnenstad vind je 24 kloostertuinen, stadstuinen en andere groene plekken, die je normaal gesproken niet zouden opvallen. Daarom worden ze ook wel De Geheime Tuinen van Sittard genoemd. Een werkgroep binnen de Vereniging Sittards Verleden doet haar best om daar verandering in te brengen. Ze nemen je met mooie verhalen mee langs de groene plekken.
Kerkepad 1, Sittard

Lokale tip
Toe aan wat stilte en rust? Net buiten de stad, in Munstergeleen, staat de Pater Karelhoeve. Het is het geboortehuis van de heilig verklaarde Pater Karel (1821-1893), die hier is opgegroeid. Geniet van het museum, de tuin en het kapelletje.
Pater Karelweg 1, Munstergeleen

 

Delen: