Wat gebeurde er na het Achterhuis? In 'Anne Frank videodagboek' zien we het

Wat als Anne Frank een videocamera had, in plaats van een dagboek? De YouTube-serie Anne Frank videodagboek van de Anne Frank Stichting gaf vorig jaar antwoord op die vraag en werd een overdonderend succes. Nu is er een vervolg.
 

Ray van der Bas, Westerbork, Anne Frank videodagboek. Na de arrestatie (2021). Bron: © Anne Frank Stichting
Ray van der Bas, Luna Cruz Perez als Anne Frank en Noël van Santen als Otto Frank op het Merwedeplein in Amsterdam, Anne Frank videodagboek (2020). Bron: © Anne Frank Stichting

 

Na het Achterhuis
Vorig jaar nam Anne Frank, vertolkt door Luna Cruz Perez, ons in deel één van de videoserie Anne Frank videodagboek mee in haar tijd in het Achterhuis. Alle scènes waren gebaseerd op Annes echte dagboek. Anne deelde haar herinneringen, gevoelens en dromen met ons, net zoals ze dat in het echt deed met haar dagboek Kitty.

In de drie aangrijpende nieuwe afleveringen van Anne Frank videodagboek. Na de arrestatie doet ze dat weer. Anne vertelt nu over de laatste maanden van haar leven en we zien wat er met haar gebeurde, nadat zij en de andere onderduikers van het Achterhuis waren verraden en gearresteerd. Deze maanden hebben de makers dankzij het boek Na het Achterhuis van Bas von Benda-Beckmann en andere relevante bronnen, zoals getuigenverklaringen, weten te reconstrueren.
 


Trailer deel twee: Anne Frank videodagboek. Na de arrestatie
 

Het succes van het eerste deel
In het eerste deel van Anne Frank videodagboek konden kijkers wereldwijd zien hoe de familie Frank Annes 13de verjaardag vierde en hoe ze een maand later moesten onderduiken. In vijftien afleveringen volgden we Anne in het Achterhuis, tot op 4 augustus 1944, de dag waarop ze werden ontdekt en opgepakt.

Sinds de première van de allereerste aflevering op 30 maart 2020 op YouTube, is deze meer dan 1,6 miljoen keer bekeken. Het onthaal was erg goed en de serie heeft meerdere belangrijke prijzen gewonnen.
 


Trailer deel één: Anne Frank videodagboek
 

Een nieuwe manier om Annes levensverhaal te delen
De Anne Frank Stichting heeft gekozen voor het online videoplatform YouTube en de vorm van het zelfgefilmde videodagboek (vlogs) om een jonger publiek kennis te laten maken met het verhaal van Anne Frank, in de juiste historische context van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging. Op YouTube kan iedereen de serie overal ter wereld (met ondertiteling in verschillende talen) bekijken.

Jacqueline Van Maarsen, de inmiddels 92-jarige vriendin van Anne Frank, zei over de serie: ‘Ik ben enthousiast over dit videodagboek. Door het dagboek te vervangen door een camera kunnen jonge mensen zich goed verplaatsen in de situatie van toen, de tijd waarin Anne Frank leefde. Ik moest wel even wennen aan het idee, maar ik vind het goed dat het verhaal van Anne Frank naar de moderne tijd is gebracht.’

Het nieuwe deel van Anne Frank videodagboek bekijk je hier. Het eerste deel hier.
 

Delen: