Propagandafilms NSB online beschikbaar

NSB


 


 


Het relatief nieuwe medium film was van groot belang in de propagandamachine van de NSB. Dit wordt duidelijk aan de hand van de NSB-filmcollectie die Beeld en Geluid in samenwerking met het Netwerk Oorlogsbronnen online beschikbaar stelt binnen het project WO2 Open Data Depot 


170 gedigitaliseerde films


Het materiaal is als publiek domein gemarkeerd en wordt nu online vrijgegeven om grootschalig en laagdrempelig (wetenschappelijk) onderzoek mogelijk te maken en te stimuleren. De collectie bestaat uit zo’n 170 gedigitaliseerde films met name uit 1941 t/m 1944, waarvan een deel in de hoogste kwaliteit gescand is. Het gaat om 'geconfisqueerd oorlogsmateriaal’, waarover de Nederlandse overheid in 1944 de auteursrechten verkreeg, die 70 jaar na publicatie zijn vervallen en nu dus tot het publieke domein behoort.


 


Lotsverbondenheid


De films vertellen veel over het ideaalbeeld dat de NSB haar leden en de ‘volksgenoten’ wilde voorspiegelen: orde, discipline, tucht, patriottisme, volksbelang voor individueel belang. Daarnaast laten ze goed zien aan welke emoties de NSB probeerde te appelleren: eensgezindheid, saamhorigheid en lotsverbondenheid. De aantrekkingskracht van de NSB - in 1943 telde de beweging 100.000 leden - is in de historiografie een onderbelicht thema waar pas de laatste jaren meer aandacht voor is.


 


Hoe kun je de films bekijken?


De filmcollectie zelf komt op verschillende manieren online beschikbaar, via de site van Beeld en Geluid, vanaf 31 mei zijn ze ook raadpleegbaar via Wikimedia en via BeeldenGeluiWIKI kom je meer te weten over de Filmdienst der NSB.


Daarnaast houdt René Kok op zondagmiddag 3 juni in Beeld en Geluid een lezing over de NSB-filmcollectie. Onderzoeker Kok laat zien hoe belangrijk het medium film is geweest in de propagandamachine van de NSB.


 


Afbeelding: still uit een van de NSB-propagandafilms. 

Delen: