Geschiedenis van Pinksteren

ABM s114 1.jpg.999999x3200 q85


 


49 dagen na Pasen is het Pinksteren. Een welkome vrije dag, maar waarom hebben we vrij? Wat is de betekenis van Pinksteren? Het christelijke feest draait om de komst van de Heilige Geest na de hemelvaart van Jezus. Pinksteren werd in de middeleeuwen acht dagen lang gevierd en was verbonden met de lentefeesten. 


Heilige Geest 


Met Pinksteren wordt binnen het Christendom gevierd dat de Heilige Geest neerdaalde op Aarde. Na de kruisiging van Jezus Christus op Goede Vrijdag stond hij volgens de Bijbel na drie dagen op uit de dood. Dat moment wordt herdacht met Pasen. Na de wederopstanding bleef Jezus nog veertig dagen bij zijn twaalf discipelen, die hem een groot gedeelte van zijn leven hadden gevolgd en werden gezien als zijn leerlingen. Jezus vertelde hen dat hij na veertig dagen naar de hemel zou gaan, maar dat hij de Heilige Geest zou sturen.


 


Praten in vreemde talen


Tien dagen na de hemelvaart van Jezus Christus daalde de Heilige Geest neer tijdens een gebed in Jeruzalem. Deze Heilige Geest zou de vorm aan hebben genomen van een soort vuur, dat zich verdeelde over de hoofden van de aanwezigen. Na de verschijning spraken de apostelen plotseling in allerlei vreemde talen. De mensen op straat dachten dat zij dronken waren, totdat zij het evangelie in hun eigen taal hoorden. Dezelfde dag nog werden 3000 mensen gedoopt, de officiële start van de christelijke kerk.


 


Begin van de lente & de Pinksterbruid


Tegenwoordig vieren we Pinksteren met een extra vrije dag op de maandag, maar in de middeleeuwen bestond Pinksteren uit een groot achtdaags feest. De viering van het begin van de lente viel samen met de christelijke feestdag en er waren veel niet-religieuze gebruiken verbonden aan de Pinksterfeesten. Een traditie die ook nu nog in sommige delen van Nederland bestaat is het kiezen van de ‘Pinksterbruid’, een soort Miss Lente. Om alle losbandige feesten die rondom Pinksteren waren ontstaan in te dammen werd Pinksteren in 1574 een officiële kerkelijke feestdag.


 


Pinksteren tegenwoordig


In Nederland staat Pinksteren steeds minder in het teken van de komst van de Heilige Geest. Er worden op Tweede Pinksterdag veel evenementen georganiseerd, zoals kermissen en popfestivals als Pinkpop.


 


Afbeelding: Drieluik met de nederdaling van de Heilige Geest, tweede kwart 16de eeuw, Lucas van Leyden, Museum Catharijneconvent. 


 


Dit is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen op IsGeschiedenis

Delen: