3 correcties op 'Veldheer Willem van Oranje'

WillemCorrecties


 


Het coverartikel van Geschiedenis Magazine 4 gaat over de militaire talenten van Willem van Oranje en de tentoonstelling erover in het Nationaal Militair Museum. Er zijn bij de productie enkele foutjes in geslopen. Conservator collectie Louis Sloos geeft op drie passages commentaar (in cursief).  


1. ‘Deze titel, prins van Orange, erfde hij samen met grote landerijen in de Nederlanden van zijn kinderloos gesneuvelde oom René van Chalon.’


 


Sloos: René van Chalon was niet de oom van Willem, maar zijn neef


 


2. ‘Op de tentoonstelling is een boekenkist te zien van Willem, met daarin onder meer twee militaire werken’.


 


Sloos: Op de tentoonstelling tonen we niet de boekenkist met twee boeken, maar alleen de boeken die afkomstig zijn uit een boekenkist van Willem die door hem vanuit kasteel Breda naar Dillenburg zijn gestuurd toen hij de Nederlanden verliet. Dit is bekend aan de hand van een inventaris, maar de kist bestaat niet meer.


 


3. ‘Het vermoeden is dat Lodewijk zijn leger gepositioneerd heeft ten oosten van het klooster, waarbij hij zijn piekeniers in twee eskaders verdeelde’.


 


Sloos: De term eskader is mij niet bekend in deze context. Waarschijnlijk is dit afgeleid van eskadron, maar eskadrons heb je alleen bij de cavalerie en eskaders bij de vloot. Ik zou zeggen formaties.


 


De tentoonstelling 'Willem' is t/m 28 oktober te bezoeken in het Nationaal Militair Museum (NMM). 

Delen: