Geschiedenis Magazine: het komende nummer

De redactie van Geschiedenis Magazine is weer bezig met een prachtig nummer, wat u ervan kunt verwachten leest u hieronder. Het komende nummer van Geschiedenis Magazine ligt omstreeks 7 juli in de boekhandel en kiosk. Dit nummer thuis ontvangen?

Profiteer van de speciale aanbieding:

1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

 

GM 5


Hoe wreed was Alva?


Raymond Fagel en Yolanda Rodríguez Pérez
Alva, de Spaanse landvoogd van koning Filips II die tussen 1567 en 1573 probeerde de Nederlandse Opstand te onderdrukken, is een van de grootste boemannen uit de Nederlandse geschiedenis. De Spaanse soldaten werden in liedjes, pamfletten en prenten afgeschilderd als uitzonderlijk wrede monsters. Andere landen die oorlog voerden met Spanje namen dat over. Spanjolen deugen niet, dat was lang de boodschap. Was dit een frame, of was Alva echt zo wreed?


JEUGDSENTIMENT: Maarten van Rossem over auto-klassiekers


Maarten van Rossem
De Eend, de Mini, de Kever…ze gaan allemaal terug op de T-Ford uit begin 20ste eeuw. Henry Ford realiseerde zich dat hij veel geld zou kunnen verdienen met een simpele, solide en goedkope (want op de lopende band te produceren) auto voor de gewone man: weinig omzet maar een enorme markt. Een artikel vol jeugdsentiment.

De vrouw die opstond tegen Napoleon


Rob Hartmans
Madame de Staël werd door Napoleon verbannen, maar zij liet zich de kaas niet van het brood eten. Kort na de val van Napoleon schreef iemand dat er in Europa drie grootmachten waren: Engeland, Rusland en Madame de Staël. Een portret van de vrouw die als eerste liet zien dat emoties wel degelijk een rol spelen in de politiek.

 

Keizer Frederik II (1194 – 1250) in gevecht met 2 pausen


Cas van Houtert
De Duitse keizer Frederik II (1194 – 1250) was een briljant bestuurder, een succesvol krijgsheer, een begenadigd diplomaat, maar ook een avonturier, een vrouwenverslinder én een intellectueel die zich niks aantrok van de grenzen die de kerk trok. Geen wonder dat hij in conflict raakte met twee achtereenvolgende pausen. Er werd zelfs een kruistocht tegen hem uitgeroepen.

Zo werkten dromenuitleggers in de Oudheid


Anton van Hooff
Een curieus boek van een van de vele professionele droomuitleggers in de Oudheid geeft een bijzonder inkijkje in het Efeze van de tweede eeuw na Christus. Zo droomden veel mensen over gladiatoren. Hoe werd dat uitgelegd?

Cubacrisis: Robert Kennedy wilde wél oorlog

 

Stefan Voeten
Robert Kennedy was net zo’n baken van hoop als zijn broer John. Maar klopt dat imago wel? Welke rol speelde zijn postuum verschenen autobiografie in de beeldvorming? In die autobiografie positioneerde Robert zich als vredesduif. Maar wie de Cubacrisis nader onderzoekt, ontdekt dat hij zich toen heel anders gedroeg.


Was de val van het tsarenregime onvermijdelijk?


Rob Hartmans
Waarom brak de Russische Revolutie uit, een eeuw geleden? Het officiële communistische standpunt luidde dat het tsarenregime zo achterlijk, vermolmd en repressief was dat een revolutie onvermijdelijk werd. Wat zeggen westerse historici hiervan?

De Parijse commune

Dennis Bos
In 1871 grepen arbeiders de macht en bestuurden (enkele maanden) Parijs. Logisch dat de Nederlandse kameraden deze revolutie nog lang herdachten. Het eerste vakantiereisje van leden van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij ging naar de executiemuur van 1871.

Op bezoek bij koningin Wilhelmina, februari 1945


Twan van den Brand
Het zuiden van Nederland is bevrijd, er heerst nog net geen chaos. Begin 1945 praten Nederlanders koningin Wilhelmina in Engeland bij. Er lekt niet veel over de gesprekken uit. Gelukkig zijn er handgeschreven herinneringen opgedoken.

 


Dit nummer thuis ontvangen? Profiteer voor donderdag 22 juni van deze aanbieding!

1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 + cadeaus!

Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50De Kwestie: Rusland maakt zich al eeuwen zorgen om de uitbreiding van de westerse invloedsfeer. Hoe terecht is dat?

De voorloper van de verzorgingsstaat

Henk Slechte 
Waarom verloor de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart zoveel stemmen? Een deel van het antwoord is misschien dat de partij de privatisering van publieke voorzieningen steunt. Het was heel lang typisch PvdA-beleid om het leveren van water, telefoon, openbaar vervoer en energie juist als overheidstaak te beschouwen. Dit begon eind 19de eeuw en Amsterdam was koploper. De hoofdstedelijke sociaaldemocraten zetten het beleid voort van politicus Wim Treub.

De Veldslag: Asculum, de eerste Pyrrusoverwinning

Mike Harmsen
In 281 v.Chr. besloot koning Pyrrhus van Epirus (in het noordwesten van Griekenland) de Spartaanse kolonie Tarentum, in het zuiden van Italië, bij te staan in de strijd tegen de Romeinen die hard beziog waren het hele schiereiland aan zich te onderwerpen. Pyrrhus was de achterneef van Alexander de Grote en was net als hij een groot generaal. Met een leger van 25.000 man en 20 olifanten stak hij de Adriatische Zee over. Het was de eerste keer dat de Romeinen geconfronteerd werden met strijdolifanten. De legers troffen elkaar bij Asculum, in een legendarische veldslag.

Ontwikkelingswerk sinds 1950

Peter van Dam en Wouter van Dis
Waarom doen Nederlanders aan de ontwikkelingshulp? Vaak wordt gezegd omdat we naïef het goede willen brengen of cynisch geld proberen te verdienen - we zijn koopman of dominee. Is dit een achterhaald cliché? 

Duitse vrouwen in WO II 

Frank Mehring
Hoe herinneren de Duitsers zich de rol van de vrouw in de Tweede Wereldoorlog? Er bestaan allerlei iconische beelden, van vluchtelingenmoeders uit Sudetenland, van sadistische kampbewaaksters en meeloopsters, van de Berlijnse vrouwen in lompen die de stad meteen na de oorlog steen voor steen hielpen herstellen. En natuurlijk de stereotype moeder van gezonde blonde kinderen, de toekomst van het Reich. Maar er waren ook andere vrouwen. Wat zij deden en dachten, is veel minder bekend. Geschiedenis Magazine licht een tipje van de sluier op.

De wereld volgens Blaeu 

Djoeke van Netten

De Amsterdamse kaartenmaker Joan Blaeu heeft het wereldbeeld van tijdgenoten en dat van ons beïnvloed. Hij zette op de kaart wat níét daadwerkelijk te zien was: behalve de alomtegenwoordige Nederlandse schepen ook landen ver weg die maar vast werden toegewezen aan een Europese natie. 

De megalomane bouwplannen voor Rome van Mussolini 

Arthur Weststeijn
Populisten verwijzen graag naar het roemruchte nationale verleden. En plakken daar oneliner aan vast als: ‘Make America Great again’. Zo was de Italiaanse dictator Mussolini vastbesloten om de stad Rome weer groot maken. Letterlijk en figuurlijk. De EUR, zijn nieuwbouwwijk in klassieke stijl , moest het toonbeeld worden van de triomf van het fascisme. 

Antisemitisme

Joel Cahen
Joodse scholen en synagogen worden beveiligd, het getuigt van moed als je in Amsterdam een keppeltje draagt. Maar is de aloude Jodenhaat ooit weggeweest?


Geschiedenis Magazine thuis ontvangen? Profiteer voor donderdag 22 juni van deze aanbieding en ontvang dit prachtige nummer thuis.

1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 + cadeaus!

Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50


 

 

 

 

 

*  Uw e-mailadres

*
  Voer de code in: