2018: Het Jaar van Verzet

JvV Kleur

 

Het NIOD, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en diverse andere organisaties werken samen aan een nieuw initiatief: 2018 is omgedoopt tot 'Jaar van Verzet'. Door heel Nederland vinden activiteiten plaats die mensen kennis laten maken met, en na laten denken over verzet in de Tweede Wereldoorlog.

 

Reflecteren
Uiteenlopende verzetsverhalen van toen zetten aan tot nadenken over de betekenis daarvan voor de wereld van nu. Wat zou ik doen wanneer er een beroep op mij wordt gedaan? Hoe ver strekt mijn verantwoordelijkheid? Welke middelen zijn gerechtvaardigd? Welke gevolgen - voor mijzelf en voor anderen - vind ik aanvaardbaar? Dilemma’s waar de verzetsmensen van toen mee geconfronteerd werden, die ons helpen reflecteren op de huidige maatschappij.

 

Nieuwe inzichten
Aan de hand van diverse tentoonstellingen en exposities in oorlogsmusea en herinneringscentra door het hele land, krijgt het publiek nieuwe inzichten en nieuwe perspectieven op verzet aangereikt. Dat gebeurt ook via lesmateriaal en tijdens herdenkingen, congressen, debatten en theater.

 

3 Tips
Maar nu concreet: de redactie verzamelde vast 3 initiatieven met betrekking tot het Jaar van Verzet, die een bezoekje waard zijn:

 

1. Lezingenreeks Helden & Schurken - Verzetsmuseum Amsterdam
Van januari t/m mei is er maandelijks op donderdagmiddag een lezing in het Verzetsmuseum over een thema verwant aan het Jaar van Verzet. Onder andere de april/mei-stakingen komen voorbij, het studentenverzet, gebruik en misbruik in het verzet en homoseksuelen in het verzet. Klik hier voor meer informatie.

 

2. Vrouwen in Verzet - Hannie, Truus en Freddie - Museum Haarlem
Nog tot 28 januari te bezoeken! Vriendinnen uit Haarlem waren ze. Truus was 16, haar zus Freddie 14 en Hannie 19 jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Peter Hammann schreef een boek over Hannie Schaft en laat de historische feiten spreken. De tentoonstelling is gebaseerd op dit boek en toont de verzetsverhalen gezien door hun ogen. Klik hier voor meer informatie. 

 

3. Bankier van het Verzet
Vanaf 8 maart 2018 is de verfilming van het indrukwekkende verhaal van de Zaanse bankier Walraven (Wally) van Hall te zien in de Nederlandse bioscopen. Als bankier zorgde hij voor de nodige financiering van het verzet, hij pleegde samen met zijn broer de grootste bankroof ooit in Nederland. Klik hier voor meer informatie


Het Jaar van Verzet is een initiatief van het Platform WO2, een netwerkorganisatie waarin het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het NIOD, de Oorlogsgravenstichting, Liberation Route Europe en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 samenwerken met als doel de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland levend te houden.

Aanmelden nieuwsbrief