Recept: Oud-Hollandse Pepernoten

oud-hollandse-pepernoten-nikolaus-niederlande-pfeffernuesse

 

Dit populaire snoepgoed is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaasfeest, al is het de laatste jaren op steeds meer plaatsen het hele jaar door te krijgen. Pepernoten kennen al een lange geschiedenis en werden vroeger gemaakt met exotische kruiden uit Afrika en Oost-Indië.

 

Pepernoten of kruidnoten? 

Anders dan de meeste mensen denken zijn pepernoten en kruidnoten niet hetzelfde. Pepernoten zijn wat zachter dan de harde kruidnoten en lijken nog het meeste op het deeg waar taaitaai van wordt gemaakt. Kruidnoten zijn de hardere bolletjes die meer weg hebben van speculaas. Zij worden in de volksmond steeds meer aangeduid als pepernoten, waardoor het onderscheid tussen beiden vervaagt. Het oudste bekende recept voor pepernoten komt uit de 16e eeuw en beschrijft pepernoten als: 'Eene soort van koek, uit meel met honing, suiker of stroop gemengd gebakken, waardoor 'gestooten' peper en andere kruiderijen is gedaan'.


Recept voor Oud-Hollandse pepernoten
De nieuwe, welervarene Utrechtsche keukenmeid uit 1771 spreekt over pepernoten met sukade en Afrikaanse staartpeper. De echte peper verdween in de 18e eeuw uit de ingrediëntenlijst voor het snoepgoed, zoals in dit Oud-Hollandse recept van pepernoten te zien is:

 

Ingrediënten
• 125 gram tarwebloem
• 250 gram zelfrijzend bakmeel
• 175 gram honing
• 75 gram stroop
• 1 ei
• 1 eetlepel speculaaskruiden
• 1 theelepel gemalen anijszaad
• snufje zout


Bereiding
Meng de honing, stroop, ei, anijs, speculaaskruiden en het zout in een kom. Zeef het meel boven de kom en kneed er een stevig deeg van. Zet het deeg daarna 1 tot 2 uur afgedekt in de koelkast zodat het kan opstijven. Rol het deeg uit en snij er blokjes van. Warm de oven eerst voor op 200° C en leg de pepernoten daarna op een ingevette bakplaat en bak ze in 10-15 minuten lichtbruin en gaar. Als u taaitaai wilt maken, maakt u grotere stukken of poppetjes van het deeg.


Auteur:
Johanna Maria van Winter, oud-hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, weet alles over de historische keuken en is jarenlang redacteur geweest bij Spieghel Historiael, het oude Geschiedenis Magazine.

*  Uw e-mailadres

*
  Voer de code in: