Britse koningspaar 70 jaar getrouwd

Elizabeth

Op 20 november 1947 was alle Britse aandacht gericht op twee personen: prinses Elisabeth (1926), de latere Queen Elisabeth II, en Philip Mountbatten (1921), de hertog van Edinburgh. Op deze koude novembermorgen vond hun huwelijksceremonie plaats in de Westminster Abbey.

 Verliefd op een Griekse prins
De twee hadden elkaar ontmoet tijdens een bruiloft, toen Elisabeth nog maar 9 jaar oud was en Philip nog prins van Griekenland en Denemarken. Vier jaar later werd Elisabeth tijdens een bijeenkomst in het Royal Naval College in Darthmouth verliefd op de prins. Vanaf dat moment begonnen de twee achterkleinkinderen van koningin Victoria een uitvoerige briefwisseling.

Uitgestelde verloving
In 1946 vroeg Philip aan de Engelse koning George VI toestemming om met Elisabeth te mogen trouwen. George VI stemde toe, op voorwaarde dat de verloving werd uitgesteld totdat Elisabeth de leeftijd van 21 jaar bereikte. In 1947 deed Philip afstand van zijn Deense en Griekse titels en nam hij het Britse staatsburgerschap aan, evenals de achternaam Mountbatten. Het was een verengelste versie van de naam 'Battenberg', die in zijn familie voorkwam.

Huwelijksceremonie 
In de ochtend van 20 november 1947 gaven Elisabeth en Philip elkaar om 11:44 uur het ja-woord in de Westminster Abbey in Londen. Vlak daarvoor dreigde het even mis te gaan, toen het frame van Elisabeth’s diadeem het begaf op het moment dat zij gekleed werd. Dit kon tijdig worden opgelost door de hof-juwelier. Na de huwelijksceremonie in de Westminster Abbey, die dankzij de BBC wereldwijd door zo’n 200 miljoen mensen kon worden beluisterd, vertrok het kersverse echtpaar met het koninklijk gevolg naar Buckingham Palace.

10.000 mile bruidstaart
Na een korte balkonscène, sneed Philips daar onder toeziend oog van 2000 gasten met een groot zwaard de negen meter hoge bruidstaart aan. Deze taart werd ook wel de '10.000 mile’-bruidstaart genoemd vanwege de grote afstand die alle ingrediënten vanuit Australië en Zuid-Afrika naar Londen hadden moeten overbruggen. Na afloop van het huwelijksfeest stuurde de koninklijke familie een deel van het overgebleven gebak naar de Australische en Zuid-Afrikaanse schenkers van de ingrediënten. De rest lieten zij op zorgvuldige wijze conserveren.

Bovenstaand artikel is een bewerking van een bericht dat eerder op IsGeschiedenis werd gepubliceerd. 

Aanmelden nieuwsbrief