Kijkje in de keuken | Deel VI

keuken

 

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: het verhaal van Abel Tasman die Nieuw Zeeland 'ontdekte', de voorbereidingen op de tweede editie van de LIVE-dag en een gesprek met twee historische theatermakers.

 

Abel Tasman een 'ontdekker'?

Volgende maand is het 375 jaar geleden dat Abel Tasman Nieuw-Zeeland ontdekte. Dit is echt zo’n zinnetje dat je vroeger klakkeloos en zorgeloos neerschreef. Maar dat kan  nu echt niet meer, er woonden immers al mensen. Het wás al ontdekt. Tasman kwam er als eerste Europeaan en kwam in botsing met de Maori’s. Ook op het later naar hem genoemde Tasmanië negeerde hij de claims van de inheemse bevolking. De Britten die hier en in Australië het stokje van de VOC overnamen deden dat eveneens. Sterker nog, zij verdreven de Aboriginals met geweld van hun jachtgronden en deporteerden de oorspronkelijke bewoners van Tasmanië.

 

Voorbereidingen voor de LIVE-dag

De sprekers, acteurs en conservator(s) zijn benaderd, de locatie is geregeld en het programma bíjna rond! U begrijpt, we zijn als redactie alweer druk bezig met de voorbereidingen van de tweede editie van onze LIVE-dag. Deze keer hebben we voor een bijzondere locatie gekozen, namelijk: het auditorium van het Museum Catharijneconvent in Utrecht. Niet voor niets, want dit jaar krijgen de bezoekers van Geschiedenis Magazine Live naast het uitgebreide programma ook nog de kans om gratis het museum te bezoeken, met de dan lopende tentoonstelling over 'magische miniaturen'. Verschillende sprekers zullen de dag opluisteren, onder andere Anton van Hooff, Henk Slechte en Jeroen Koch, die wordt geïnterviewd over zijn nieuwe boek. Natuurlijk mag ook theatergroep Aluin niet ontbreken op deze dag, en is er ook nog ruimte voor een filmvertoning. Geschiedenis Magazine LIVE vindt plaats op zaterdag 14 april 2018, vanaf 1 december kunt u hier uw kaartjes bestellen.

 

In gesprek met theatermakers
U ziet ze met enige regelmaat in ons blad voorbij komen: interviews met interessante spelers op het historisch veld. Voor het decembernummer namen we 'spelers' heel serieus. We interviewden de oprichter en één van de spelers van Theatergroep Aluin, die zich toeleggen op het verbeelden van  geschiedenisverhalen. We vroegen ze naar de uitdagingen en kansen van historisch theater, en kwamen toen zelf voor een grote uitdaging te staan.. De twee vertelden zo kleurrijk en zo enthousiast over hun vak, dat het moeilijk viel samen te vatten op de twee pagina's die we ervoor hadden gereserveerd. Het is ons tóch gelukt, en er was zelfs nog een beetje ruimte om ze uit te horen over hun nieuwste project, een theaterstuk over het Twaalfjarig Bestand. Benieuwd naar deze heren en hun theatrale verhalen? Word nu abonnee en ontvang het decembernummer thuis!

Aanmelden nieuwsbrief