Jan Gies & Het Achterhuis

img158

 

Jan Gies is één van de mensen die de familie Frank en de andere onderduikers in het Achterhuis helpt aan eten, sigaretten en de nodige morele steun. Naast de hulp aan de onderduikers is hij tijdens de Tweede Wereldoorlog ook actief in het verzet. Jan Gies werd geboren op 18 oktober 1905 - precies 88 jaar geleden - te Amsterdam.


Noodgedwongen trouwen
Jan Gies groeide op in de Rivierenbuurt in het zuiden van Amsterdam. Hij leerde in 1933 zijn toekomstige vrouw Miep kennen, toen zij beiden werkzaam waren bij een textielbedrijf. Het stel bleef contact houden nadat Miep ontslagen werd en voor het bedrijf van Otto Frank ging werken. Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog bleven zij in Amsterdam wonen. Jan en Miep trouwden noodgedwongen op 16 juli 1941, omdat Miep - die oorspronkelijk uit Oostenrijk afkomstig was - anders teruggestuurd zou worden naar Wenen.


Hoofd van Opekta
Voor de oorlog was Gies werkzaam als maatschappelijk werker bij de Amsterdamse Sociale Dienst. Hier deed hij contacten op die hem later hielpen met het verkrijgen van voedselbonnen voor de onderduikers. In 1941 werd Jan het officiële hoofd van Otto Franks bedrijf Opekta, nadat nazi-wetgeving Joden verbood om directeur van een bedrijf te zijn. Dit bedrijf ging door onder de naam Gies & Co.


Steeds actiever in het verzet
Nadat de familie Frank in juli 1942 besloot onder te duiken in het Achterhuis werden Jan, Miep en enkele andere werknemers van Otto Frank hun helpers. Gies hielp door voedselbonnen te regelen en hij kwam regelmatig langs in het Achterhuis om sigaretten te brengen en de onderduikers op de hoogte te houden van het nieuws. Vanaf 1943 werd hij steeds actiever in het Nederlandse verzet en namen Gies en zijn vrouw ook zelf een onderduiker op in hun eigen huis.


Op de achtergrond
Jan en Miep werden na de arrestatie van de onderduikers van het Achterhuis in augustus 1944 niet zelf opgepakt. Otto Frank verbleef na de oorlog tussen 1945 en 1952 zeven jaar bij het echtpaar. Jan Gies hield zich na de publicatie van het dagboek van Anne Frank in 1947 op de achtergrond, al gaf hij wel verschillende lezingen. Hij overleed op 26 januari 1993 aan de gevolgen van diabetes.

 

Foto: Otto Frank, Miep en Jan Gies met zoon Paul, januari 1951 Amsterdam

Aanmelden nieuwsbrief