De Canon van Nederland

11. Zaal 2 Het Verhaal van Nederland

 

Recent is in het Nederlands Openlucht Museum de (vaste) tentoonstelling Canon van Nederland geopend. De presentatie, in een apart deel van het museum, vormt een overzicht van de complete Nederlandse geschiedenis, van 'hunebed tot heden'. 

 

Geen Nationaal Historisch Museum

In 2011 werd besloten het Nationaal Historisch Museum op te heffen, een gepland, maar nooit verwezenlijkt museum over de Nederlandse geschiedenis. Hierop kregen Het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum Amsterdam de belangrijke taak om een historisch overzicht van de Nederlandse geschiedenis te maken in de vorm van een vaste tentoonstelling.

 

Verschillende onderdelen

Aan de hand van historische personen, gebeurtenissen en ontwikkelingen worden de hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse geschiedenis belicht. Digitale media worden afgewisseld met authentieke, historische objecten uit eigen collectie en bruiklenen uit andere Nederlandse collecties. De tentoonstelling is opgebouwd uit verschillende onderdelen, waaronder Het Verhaal van Nederland, Nederland in Vogelvlucht, de Vensters op Vroeger én de Canonwand.

 

Het Verhaal van Nederland
In de koepel, die het centrum vormt van de nieuwe tentoonstelling, vind je Het Verhaal van Nederland, een grote, interactieve presentatie. Tien 'filmsets' tonen tien verschillende tijdvakken. De sets zijn opgebouwd uit fragmenten van historische gebouwen en monumenten waartussen de bezoeker vrij rondlopen kan. De vijftig vensters van de Canon van Nederland zijn in deze tijdvakken verwerkt, door middel van historische objecten, games en audiovisuele presentaties.

 

Nederland in Vogelvlucht & Vensters op Vroeger
In deze aparte zaal wordt de Nederlandse geschiedenis in de context van het land(schap) zelf geplaatst. Zaalvullende projecties van kaartbeelden, luchtbeelden en infographics tonen hoe het grondgebied en de demografie sinds de IJstijd zijn veranderd. In de themazaal Vensters op Vroeger is er ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen. In de eerste maanden is er een expositie te zien over beeldvorming rond Floris V & Willem van Oranje ná hun dood.

 

De Canonwand

Deze wand tot slot toont alle vijftig vensters uit de Canon, die ooit door de Commissie Van Oostrom zijn ingesteld. Elk venster geeft 'zicht' op een onderwerp uit de vaderlandse geschiedenis. De wand is zo'n 18 meter breed en 3 meter hoog, en bestaat uit allerlei interactieve onderdelen, zodat bezoekers ieder op hun eigen niveau kennis kunnen maken met de Canon. 

 

Zelf de tentoonstelling bezoeken? Zie voor meer info de website

 

Afbeelding: Zaal 2, Het Verhaal van Nederland

Aanmelden nieuwsbrief