Kijkje in de keuken | Deel V

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: het verhaal van gelukszoeker Sophie, de keuze van de winnende essay en de geschiedenis van een eigenzinnige, verre voorganger van Luther.

Geen portret van gelukszoeker Sophia
Geschiedenis Magazine houdt soms artikelen in portefeuille tot er een ideaal moment komt om ze te publiceren. Dit was het geval bij een van de verhalen in het oktobernummer. Zoals altijd doen we daarin mee met de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Geluk’. Dat thema wordt altijd in het voorjaar bekend gemaakt. Een ideaal nummer, dachten wij toen we dat hoorden, voor het artikel dat we net hadden ontvangen over de Helmondse tiener Sophia Alberts. Zij ging aan het begin van de 18de eeuw op zoek naar haar eigen geluk en stak daarbij (letterlijk) de grens van de Republiek over. Een portret van Sophia is helaas niet overgeleverd, maar gelukkig konden we het artikel toch mooi en toepasselijk illustreren. Benieuwd hoe we het opgelost hebben?

Essaywedstrijd
Rond onze eerste editie van Geschiedenis Magazine LIVE, afgelopen zomer, schreven we een essay-wedstrijd uit, speciaal voor studenten. De stelling die ze werd meegegeven was: 'Zonder helden geen geschiedenis'. Dit mocht naar eigen inzicht verdedigd, genuanceerd of rechtstreeks aangevallen worden. De prijs? Een publicatie in het oktobernummer van Geschiedenis Magazine, €100,- prijzengeld en een jaarabonnement. Als redactie waren we ontzettend benieuwd naar de bijdragen van de studenten. Verschillende studenten dongen mee naar de prijs met een mooie inzending, maar unaniem kozen we de winnende essay. Student Ruben Ros schreef een verrassend en verontrustend betoog, waarin hij zich afvraagt hoe een held tegelijkertijd handvat en januskop van het verleden kan zijn. Allerlei helden passeren in zijn essay de revue, en dienen zijn overtuiging dat een held eigenlijk altijd twee gezichten heeft en dat wij die moeten leren herkennen voor een juist begrip van de geschiedenis.

Een protestant in de 9de eeuw?
Dit hele jaar staat in het teken van 500 jaar Reformatie, een beweging die de gehele (westerse) wereld op zijn kop zette. Het begon allemaal met die ene monnik uit Wittenberg en zijn stellingen, die hij op 31 oktober al dan niet aansloeg op de deur van de slotkerk. Hoewel deze daad van Luther voor velen het begin van de Reformatie markeert, was er natuurlijk al veel langer sprake van kritiek op de rooms katholieke kerk. Zo was er Johannes Hus, die 100 jaar eerder op de brandstapel was beland. Maar ook ver daarvoor waren er al invloedrijke geestelijken die kritiek hadden op de kerk. Na ons themanummer over de Reformatie (nr.1 2017), leek het ons interessant om in het oktobernummer het verhaal van zo'n vroege protestant te vertellen. Maak kennis met Claudius, in 816 benoemd tot bisschop van Turijn. Hij veroorzaakte grote ophef in het Karolingische rijk omdat hij tegen allerlei heilige huisjes aanschopte.

 

 

 

 

 

 

Delen: