Opgegraven Vikingstrijder blijkt vrouw

viking-2379960 960 720

 

Ruim een eeuw geleden werd in Zweden, rond de plek waar eens de oude Vikingstad Birka zich bevond, het graf van een belangrijke krijger ontdekt. Men ging er vanzelfsprekend vanuit dat de resten toebehoorden aan een man, maar nieuw onderzoek wijst iets anders uit..


Een machtig strijder
Eind 19e eeuw werd het graf ontdekt. Archeologen vonden een bijl, een zwaard, schilden en pijlen. Het ging hier niet zomaar om een strijder, maar waarschijnlijk een heel machtige. Naast deze wapens werd er nog wat opmerkelijks gevonden in het graf: een bordspel dat werd gebruikt om tactiek te leren. Daarnaast werden er ook nog twee paardenskeletten gevonden.


Is dit wel een man?
Een aantal jaar geleden viel het een archeoloog op dat de heupen van de krijger wel erg breed waren, en de jukbeenderen in het gezicht wel erg verfijnd. Ging het hier wel om een mannelijke krijger? Nieuw onderzoek werd gedaan op de botten en het DNA en de vermoedens blijken te kloppen: wat ze hier voor zich hadden was geen man, maar een vrouw!

 

Afkomst belangrijker dan sekse
Het is de eerste keer dat de resten van een vrouwelijke Vikingstrijder zijn gevonden. In vele oude mythes uit Scandinavië spelen strijdgodinnen een grote rol, maar wetenschappers denken dat vrouwelijke strijders toch eerder uitzondering dan regel waren. De onderzoekers gaan ervan uit dat in dit geval haar afkomst misschien een grote rol speelde, die zou in dit geval belangrijker geweest zijn dan haar sekse.

 

Bereisde krijgster
De vrouw was ergens in de dertig toen ze stierf en had veel gereisd (blijkt uit nader onderzoek van haar tanden). Dit paste bij de levensstijl van een Vikingkrijger in de periode dat ze leefde, ze stierf ergens halverwege de 10e eeuw. De vrouw was waarschijnlijk een belangrijke officier met manschappen die ze aanvoerde in de strijd. Dat verklapt het tactische bordspel dat met haar is begraven.

Aanmelden nieuwsbrief