Gezocht: vrijwilligers om historische documenten te ontsluiten

Oude Gracht en Stadhuis 1850

 

Houd je van puzzelen, heb je een grote historische belangstelling en wat tijd over? Dan heeft Het Utrechts Archief je nodig! Ze zoeken vrijwilligers om vanuit huis historische documenten toegankelijk te maken. Het gaat om de bevolkingsregisters van de stad Utrecht: 30.000 scans uit de periode 1890-1899 met een schat aan informatie over Utrechters.

 


Interessante gegevens
In de bevolkingsregisters van de stad en provincie Utrecht vindt u veel interessante gegevens over Utrechters. Zo staat nauwkeurig geregistreerd wie op een bepaald moment op welk adres woonde, hoe de gezinssamenstelling eruit zag, welke kerk werd bezocht en zelfs welk beroep men uitoefende. Dat bevolkingsregisters bieden dus een schat aan informatie over Utrecht en haar inwoners.

 


Meedoen?
De bevolkingsregisters van de stad Utrecht (1890-1899) beslaan bijna 30.000 scans. Wilt u meedoen? Via de website www.velehanden.nl kunt u vanuit huis de historische documenten indexeren op de namen, geboortedata en geboorteplaatsen. Ervaring in het ontsluiten van historische bronnen is niet nodig. Uw werkzaamheden worden beloond met punten die u kunt inwisselen voor een boek over de Utrechtse geschiedenis.

 


Werkwijze
Op de website van crowdsourcingsproject VeleHanden is het invoeren van gegevens aan de hand van scans van historische documenten door vrijwilligers al jaren bijzonder populair. Twee vrijwilligers voeren onafhankelijk van elkaar de gegevens van dezelfde scan in. Na controle door een derde vrijwilliger worden deze gegevens gepubliceerd op de website van Het Utrechts Archief, waar iedereen ze kan gebruiken voor onderzoek.

 

Afbeelding: De Oude Gracht met Bezembrug en het stadhuis in Utrecht, omstreeks 1850

Aanmelden nieuwsbrief