Herdenking moord gebroeders De Witt

gevangenpoort-schilderij-de-witt-gr

 

Op zondag 20 augustus is het precies 345 jaar geleden dat de Nederlandse staatslieden Johan en Cornelis de Witt in Den Haag op brute wijze werden vermoord. De historische vereniging Vrienden van De Witt organiseert een bijzondere herdenkingsmiddag.

 

Schouwspel & kranslegging

Op deze zondag is er om 13:00 een kranslegging door Jort  Kelder bij het standbeeld van Johan de Witt, op de Plaats in Den Haag. Aansluitend zal een korte voordracht worden gehouden. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk. Voorafgaand zal op dezelfde plek om 12:30 uur een schouwspel worden opgevoerd, dat de onthulling toont van het standbeeld in 1918. Dat gebeurde door de toenmalige minister-president Cort van der Linden in aanwezigheid van de toenmalige koningin Wilhelmina. 

 

Paneldiscussie

Aansluitend op beide gebeurtenissen begint om 15.00 uur in de Schutterszaal van het nabijgelegen Haags Historisch Museum (Korte Vijverberg 7, Den Haag) een paneldiscussie onder leiding van Jort Kelder over ‘De betekenis van Johan de Witt voor de huidige tijd’.Deelnemers zijn de historici Thomas von der Dunk, Arend Jan Boekesteijn en Gijs Rommelse. Deelname aan dit debat is mogelijk met een entreekaart van het museum (gratis met museumjaarkaart).

 

Gezien het beperkt aantal plaatsen is tijdige aanmelding gewenst bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

Afbeelding: Detail van het schilderij Moord op de gebroeders De Witt, Haags Historisch Museum. 

Aanmelden nieuwsbrief