Graaf mee met archeologen in Dalfsen

een trechterbeker als grafgift 2

 

Op de plek waar in 2015 in Dalfsen het grafveld van de hunebedbouwers en de rijke graven van het koningspaar uit de vroege middeleeuwen zijn gevonden, start deze zomer opnieuw een archeologisch onderzoek. Bijzonder is dat inwoners en belangstellenden met archeologen van ADC ArcheoProjecten mee mogen graven. En ze zijn nog op zoek naar vrijwilligers... 

 

400 meegravers 

Het is uniek voor Nederland dat publiek op deze schaal mee kan werken aan een dergelijke opgraving. Voor dit project zoekt de gemeente Dalfsen per direct enthousiaste schatgravers die in de periode van 14 augustus tot en met 9 september de handen uit de mouwen willen steken. In totaal kunnen zo’n 400 mensen mee graven.

 

Schatgravers & pottenkijkers gezocht 
De gemeente organiseert samen met ADC ArcheoProjecten een opgraving waarbij publiek onder leiding van archeologen Henk van der Velde en Niels Bouma kan meewerken. Belangstellenden uit het hele land kunnen zich opgeven. Meegraven naar de 'Schat van Dalfsen' is ook voor bezoekers en vakantiegangers een bijzondere manier om de rijke historie van Dalfsen en het Vechtdal te ontdekken. De opgravingen vinden plaats van 14 augustus tot en met 9 september. Potentiële 'schatgravers' kunnen een week met de professionals samenwerken, maar ook kiezen voor een tweedaags arrangement of een dagdeel.

 

Beperkt aantal plaatsen 

Meegraven hoeft niet per se. Gewoon komen kijken mag natuurlijk ook. Daarnaast worden er publieksdagen georganiseerd op 9 septemberen op 14 oktober. Op de website www.schatvandalfsen.nl zijn de opgravingen ook live te volgen via de webcam.

Aanmelden om mee op te graven kan via de website. Vanwege het beperkt aantal  beschikbare plaatsen, wordt potentiële deelnemers gevraagd naar hun motivatie. Op basis van deze motivatie wordt een selectie gemaakt uit de aanmeldingen.

 

'Schat van Dalfsen'

In juni 2015 zijn er bijzondere vondsten uit de steentijd in Dalfsen gedaan. Er zijn toen 120 graven ontdekt, spectaculaire grafgiften en een boerderij van Hunebedbouwers. Een vondst die uniek is voor Europa. Ook zijn er graven ontdekt uit de Merovingische periode, de vroege middeleeuwen, die behoorden aan een koningspaar dat toegang had tot de hoogste elite van Noord Europa. Samen worden deze vondsten de Schat van Dalfsen genoemd.

 

Meer informatie vindt u op de website van de Schat van Dalfsen

Aanmelden nieuwsbrief