Gebedenboek Maria van Gelre online beschikbaar

gebedenboek

 

Het beroemde gebedenboek van Maria van Gelre is sinds kort in zijn geheel online te bekijken. Daarmee kan iedereen het totale gebedenboek digitaal doorbladeren op hoge resolutie, inclusief alle verluchtingen.

 

Online doorbladeren
Sinds kort is het gebedenboek voor zowel onderzoekers als het publiek online raadpleegbaar, een belangrijk moment in het toegankelijk maken van het boek. Het volledige Berlijnse handschrift is gedigitaliseerd en kan doorgebladerd worden. Het is bovendien voorzien van uitvoerige metadata over de teksten en de verluchting: wat is er te zien, wat valt er te lezen, wie maakten de miniaturen. De online-publicatie biedt daarmee ook de resultaten van het onderzoek zoals dat de afgelopen tijd is verricht.


Een uitgebreid onderzoeksproject
Het gebedenboek staat centraal in een onderzoeksproject onder leiding van letterkundige Johan Oosterman. In het project werken de Radboud Universiteit, de Staatsbibliothek zu Berlin en Museum het Valkhof intensief samen. Ze doen onderzoek naar de conditie van het gebedenboek. Technisch onderzoek naar pigmenten en perkament wordt verricht in Berlijn, onderzoek naar de teksten, de verluchting en de historische achtergrond vindt plaats in Nijmegen. De online presentatie is verzorgd in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van de Radboud Universiteit.

 

Enorme diepgang
Projectleider Johan Oosterman is tijdens het onderzoek nog meer onder de indruk geraakt van het boek: ‘Het boek is uiterlijk heel mooi, maar ook qua inhoud van een enorme diepgang, waarschijnlijk het meest complexe gebedenboek dat we kennen. De opdrachtgever Maria van Gelre moet wat dat betreft ook een diep religieus mens zijn geweest. Het boek lijkt alleen bruikbaar door iemand die hoge eisen aan zichzelf stelt en heel erg goed weet hoe de liturgie in elkaar steekt.’ Oosterman is blij dat hij nu de belofte van een online versie van het boek aan de donateurs heeft kunnen inlossen.


Bekijk hier het gebedenboek van Maria van Gelre online.

Aanmelden nieuwsbrief