Utrecht: Unesco City of Literature?

Psalter

 

Burgemeester Jan van Zanen heeft namens de gemeente Utrecht de aanvraag voor Unesco City of Literature ondertekend. De bekendmaking van de nieuwe Cities of Literature wordt eind 2017 verwacht. Utrecht zou de eerste City of Literature van Nederland zijn. De toekenning van de titel ‘City of Literature’ is voor eeuwig.

 

Hoge verwachtingen
De Utrechtse Letterensector verwacht veel van deze titel, zowel voor het imago van de stad als de Utrechtse Letteren. Aansluiting bij het Unesco Creative Cities Network zal een boost geven aan de festivals en activiteiten van allerlei partijen, zoals de Universiteit Utrecht, de Bibliotheek, het Centre for the Humanities, Het Literatuurhuis, het Expertisecentrum Literair Vertalen, het Nijntje Museum, de Utrechtse schrijvers, dichters, uitgevers en boekhandels. Verwacht wordt, dat het eenvoudiger wordt voor Utrechtse auteurs en uitgevers om zich in de andere Cities of Literature te presenteren. Dat is voor auteurs uit een relatief klein taalgebied een groot voordeel. De kandidatuur van Utrecht wordt ondersteund door aanbevelingsbrieven van de Nederlandse UNESCO Commissie, het Nederlands Letterenfonds en de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek.


City of Literature: wat houdt dat in?
Sinds 2004 zijn er twintig steden die door UNESCO tot City of Literature zijn benoemd. Het zijn steden die een lange en indrukwekkende geschiedenis in de letteren kennen, maar ook op dit moment bruisen van de literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels en uitgevers. De steden vormen een netwerk dat in jaarlijkse bijeenkomsten nieuwe manieren bedenkt om lezers te bereiken en de literatuurbeleving in verschillende delen van de wereld inzichtelijk maakt. 


De lijst van andere steden die deze titel hebben is een wereldwijde mix van grote steden en minder bekende plaatsen: Edinburgh, Melbourne, Iowa City, Dublin, Reykjavik, Norwich, Krakow, Heidelberg, Dunedin, Granada, Praag, Bagdad, Barcelona, Ljubljana, Lviv, Montevideo, Nottingham, Óbidos, Tartu en Ulyanovsk.

 

Meer informatie over de aanvraag en over Utrecht als historische literatuurstad is hier te vinden. 

 

Afbeelding: Detail uit het beroemde Utrechtse Psalter. 

Aanmelden nieuwsbrief