Thema Open Monumentendag bekend

Open Monumentendag

 

De 31ste landelijke Open Monumentendag op 9 en 10 september 2017 staat in het teken van “Boeren, burgers en buitenlui”. Een historische kreet waarmee stadsomroepers destijds de aandacht van het publiek trokken. Het thema benadrukt de relatie tussen stad en land en bijbehorende monumenten.


Economische en maatschappelijke verbondenheid
“Boeren, burgers en buitenlui” zijn stads- en plattelandsbewoners én mensen met een rondtrekkend bestaan. Het landelijk gekozen thema raakt hun onderlinge relaties; voedsel, grondstoffen, handel, vervoer, communicatie, markten, kermissen en volksvermaak. Een groot aantal monumenten opent op 9 en 10 september de deuren voor publiek en biedt de bezoekers een unieke beleving van deze economische en maatschappelijke verbondenheid. Te denken valt aan boerderijen, melkfabrieken, werkplaatsen, tolhuizen, tuinderscomplexen, molens, markten, waaggebouwen en pakhuizen. Maar ook winkels, buitenplaatsen, waterstaatcomplexen en bierbrouwerijen. Het is een thema met talloze aanknopingspunten die linken aan vele bijzondere monumenten en verhalen.


European Heritage Days
De BankGiro Loterij Open Monumentendag is onderdeel van het Europese evenement European Heritage Days waaraan 50 landen deelnemen. Het Europese thema is “Discover Nature Together”; de aanleiding om in Nederland met het thema Boeren, burgers en buitenlui de nadruk te leggen op de agrarische geschiedenis en de relatie tussen de stad en het buitengebied.


Donderdag 7 september: Landelijke opening in Westerveld
De landelijke opening van de Open Monumentendag 2017 vindt plaats in de Drentse gemeente Westerveld, op Landgoed Overcinge te Havelte. Het agrarische en landelijke karakter van deze idyllische plek past buitengewoon goed bij het thema van de Open Monumentendag. De opening is traditiegetrouw op de donderdag voor het weekend, op 7 september 2017. De Gemeente Westerveld werd al in 2011 uitgeroepen tot beste erfgoedgemeente van Nederland vanwege de duidelijke relatie tussen haar erfgoedbeleid en het gemeentelijke beleid van landschap, cultuur en natuur.

 

Afbeelding: Jean Henri de Coene, 1827, Rijksmuseum 

Aanmelden nieuwsbrief