De Canadese Bevrijders

Canadezen-intocht-900-2941-anefo

 

Enkele dagen na de bevrijding trokken op 8 mei 1945 de Canadezen Amsterdam binnen. Onder luid gejuich werden de bevrijders ontvangen en Amsterdam vierde feest. Na de bevrijding bleven de Canadezen nog maandenlang in Nederland, pas in februari 1946 keerden de laatste Canadese militairen terug naar hun vaderland. De komst en het verblijf van de Canadezen in Nederland was niet zonder gevolgen: Nederlandse meisjes vielen in katzwijm, Nederlandse mannen waren beledigd en een geboortegolf aan half-Canadese kinderen volgde.

 

Met open armen ontvangen 
De bevrijding van Nederland begon in september 1944 toen Amerikaanse troepen in Maastricht aankwamen. In het voorjaar van ’45 kwamen er grote hoeveelheden Canadese soldaten die hun weg baanden door Nederland en de Duitse bezetter probeerden terug te dringen. Toen op 5 mei 1945 Duitsland zich overgaf, was het aan de Canadezen om westelijk Nederland, waaronder steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam, te bevrijden. In de daaropvolgende dagen betraden Canadese troepen de Nederlandse dorpen en steden en werden ze met open armen ontvangen door de Nederlanders.

 

Trees heeft een Canadees
Door de nasleep van de zware hongerwinter van ’44- ’45 en de jarenlange oorlog was de Nederlandse bevolking uitgeput. De Canadezen die Nederland bevrijdden blaakten van gezondheid en met hun heldhaftige imago deden ze menig vrouwenhart sneller kloppen. Hun populariteit groeide bovendien nog meer omdat de Canadezen luxe-artikelen meebrachten zoals sigaretten, kauwgom en chocolade. In de maanden na de bevrijding ontstonden er tussen de Nederlandse meisjes en de Canadese militairen vele kortstondige affaires en relaties. Het werd de Canadese Zomer. De innige verhoudingen tussen de geallieerden en de Hollandse meisjes werden de inspiratiebron voor Albert Booys’ hit ‘Trees heeft een Canadees’.

 

Bevrijders worden ‘bevrijers’
De avonturen tussen de geallieerden en de Nederlandse vrouwen hadden als gevolg dat er tussen 1945-1947 zo’n 7000 kinderen werden verwekt door de geallieerden. Er werden in 1946 wel 3374 buitenechtelijke kinderen geboren in Nederland, dit was drie keer zoveel dan dat er in 1940 geboren waren. De aantrekkingskracht van de Canadezen leidde tot een hoop chagrijn van de Nederlandse jongemannen en oproepen tot zedelijk gedrag vanuit religieuze hoek.


Vereniging Canadese Bevrijdingskinderen
In de jaren na de oorlog vertrokken enkele duizenden Nederlandse vrouwen richting Canada om verenigd te worden met hun vriend, echtgenoot en veelal vader van hun kind. Vele vrouwen wisten echter niet de volledige naam van de vader van hun kind en bleven zwanger en ongehuwd achter toen de Canadezen in 1946 vertrokken. In 1984 werd de Vereniging Canadese Bevrijdingskinderen in het leven geroepen om kinderen te helpen in hun zoektocht naar hun biologische ouders. In 1992 werd deze vereniging aangepast tot Vereniging Bevrijdingskinderen, om zo ook de kinderen van andere geallieerden zoals Amerikanen, Britten, Ieren en Polen van dienst te zijn. Zo’n 1200 bevrijdingskinderen hebben door middel van deze vereniging inmiddels hun vader kunnen opsporen. In 2006 werd de vereniging opgeheven omdat de kans dat de geallieerde soldaten nog in leven waren zeer gering werd.

 

Dit is een bewerkte versie van een artikel dat eerder op IsGeschiedenis.nl verscheen. 

Foto: Anefo 

Aanmelden nieuwsbrief