Het bombardement op de Blauwburgwal

bombardement-blauwburgwal

 

Vier dagen voor het bombardement op Rotterdam in 1940 werd ook Amsterdam gebombardeerd. Bij het bombardement op de Blauwburgwal in de ochtend van 11 mei vielen 44 doden. Door het project Amsterdamse Doodsoorzaken van de Radboud Universiteit worden die doden nu, meer dan 75 jaar na dato, bekend.

 

Doodsoorzaak: 'bominslag' 

Historisch demograaf Angélique Janssens, projectleider van het Amsterdamse Doodsoorzaken project, was blij verrast toen ze over de vondst hoorde: ‘Dit soort bijvangst is erg interessant aan ons project, we stuiten zo elke keer weer op nieuwe boeiende verhalen uit de Amsterdamse geschiedenis. Dit is wel een heel bijzondere ontdekking!’ Het verhaal start bij Amsterdammer Fred Geukes Foppen. Hij werkt als vrijwilliger mee aan het project en stuitte bij het invoeren van een scan van het register op iets eigenaardigs. ‘Ik kreeg een register uit 1940 om in te voeren en daar stonden ineens tientallen mensen op waarbij als doodsoorzaak werd vermeld “bominslag”.

 

Op en rond de Blauwburgwal
Geukes Foppen ging vervolgens verder zoeken, want in het Doodsoorzakenregister staan geen namen. ‘Via andere bronnen heb ik de namen gevonden, en waar de slachtoffers woonden toen ze omkwamen. Veel van hen woonden op en rond de Blauwburgwal.’ Nog later kwam Geukes Foppen er achter dat 44 doden en 79 gewonden vielen bij een bombardement door een Duitse bommenwerper in de ochtend van 11 mei 1940. De bommen verwoestten ook een aantal huizen op de hoek met de Herengracht.

 

Maar een paar regels in de ochtendkrant

Geukes Foppen: ‘Van alle 44 slachtoffers heb ik inmiddels de namen, en van de 38 Amsterdammers weet ik waar ze woonden. Van de zes niet-Amsterdammers is dat moeilijker te vinden.’ Meer dan een paar regels in de ochtendkrant is er destijds niet aan besteed. En een paar dagen later vond het veel grotere bombardement op Rotterdam plaats.

 

Word ook vrijwilliger!

Het project Amsterdamse Doodsoorzaken is een vorm van 'citizen science' waarbij vrijwilligers wetenschappers kunnen helpen met het verwerken van bronnen. Om de vrijwilligers zo nauw mogelijk bij het project te betrekken en betrokken te houden, worden er lezingen en rondleidingen op het archief georganiseerd. Er zijn nog steeds vrijwilligers nodig. Interesse? Kijk op de pagina van het project op velehanden.nl.

 

Foto: ’Bombardement-BlauwburgwalBlauwburgwal, 11 mei 1940. Stadsarchief Amsterdam, fotograaf onbekend.

Aanmelden nieuwsbrief