Caroline Mikkelsen: eerste vrouw op Antartica

Caroline

Antarctica 1935 – In de winter van 1934 vaart Caroline met haar echtgenoot, kapitein Klarius Mikkelsen, mee op een walvisvaarder naar Antarctica. Op 20 februari 1935 gaan zij samen met zeven bemanningsleden in een reddingsboot aan land. Caroline Mikkelsen is hiermee de eerste vrouw die het zuidpoolgebied betreedt.

 Op reis met haar walvisvaarder
Ze werd in 1906 in Denemarken geboren. Caroline trouwde met de Noorse walvisvaarder Klarius Mikkelsen. In 1934 stapten zij samen aan boord van de M/S Thorshavn, een schip van de Noorse walvisvaartmagnaat Lars Christensen. Christensen had grote interesse in Antarctica en gaf zijn kapiteins de ruimte om nieuwe gebieden van het continent te ontdekken. Het lukte Klarius Mikkelsen in 1935 om bij een nauwe inham aan de Oostkant van Antarctica aan land te gaan.

vlag plantenEen berg stenen en een vlag
De Noorse bemanning noemde de bergketen waarbij zij aan land gingen Vestfoldfjellene, naar het gebied in Noorwegen waar het hoofdkwartier van Lars Christensen zich bevond. Sinds 1820 waren er allerlei expedities naar Antarctica geweest, maar voor zover bekend was dit de eerste keer dat mensen op dit deel van de Oostkust voet aan land zetten. Het gebied werd slechts bewoond door verschillende kolonies pinguïns. De bemanning en Caroline bouwden een berg stenen en zetten er een Noorse vlag op, als bewijs van hun aanwezigheid.  

Een berg vernoemd naar Mikkelsen
De kust waaraan de bergketen Vestfoldfjellene ligt, werd vernoemd naar Ingrid Christensen, de vrouw van Lars Christensen die twee jaar later zelf naar Antarctica ging. Een berg in het kustgebied kreeg de naam van Caroline Mikkelsen. Het gebied waar de Noren aankwamen was twee jaar eerder geannexeerd door Engeland, maar ter ere van het echtpaar Mikkelsen en de bemanning bleven de Noorse namen behouden. In 1995 werd de berg stenen gevonden waar de Noren in 1935 hun vlag op hadden gezet. Caroline Mikkelsen, inmiddels 89 jaar oud, was nog in leven en werd hiervan op de hoogte gebracht.

Bovenstaand artikel is een bewerking van een bericht dat eerder op IsGeschiedenis verscheen.

Aanmelden nieuwsbrief