Kijkje in de keuken | Deel I

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het menu staat. In deze aflevering: stereotypen in het Wilde Westen, lifstyleblogs in de Middeleeuwen, voorbereidingen voor Geschiedenis Magazine live en Trajanus in vijf vragen.

Trump & het Wilde Westen
Leest u altijd het voorwoord in een tijdschrift, of slaat u het liever over? De hoofdredacteur (in ons geval Marianne Mooijweer) koppelt hierin vaak de onderwerpen van de artikelen op een creatieve manier aan de actualiteit. Neem nu het voorwoord dat ze net heeft geschreven voor ons maartnummer, waarin twee uitgebreide items over het Wilde Westen staan, die met name zullen gaan over de 'indianenverhalen' die er vandaan komen. Sterke verhalen die niet helemaal kloppen over 'roodhuiden', cowboys en revolverhelden. Allerlei stereotypen, waar we tegenwoordig ook niet vies van zijn, zo merkt ze op: 'Donald Trump past mooi in het plaatje van de typische Amerikaan: luid, vulgair, geen smaak. Het grappige is: hij is ook net een Nederlander. Hij gedraagt zich lomp, intimideert anderen door ongegeneerd zijn eigenbelang na te streven en hij is er nog trots op ook. Hij verkoopt zijn botheid als authentieke eenvoud of morele superioriteit. Precies zo staan en stonden Nederlanders in het buitenland bekend: wij kunnen niet veinzen omwille van de goede betrekkingen en stoten er buitenlanders mee voor het hoofd. Ex-minister van Financiën Jan Kees de Jager zei het bij internationale onderhandelingen ooit zo: ‘I am Dutch so I can be blunt’.'

Rust, reinheid, regelmaat
In het Groningse Universiteitsmuseum komt een boeiende expositie over gezondheid door de eeuwen heen, of specifieker: hoe mensen in verschillende tijden probeerden gezond te leven, en hoe die leefwijzen soms heel erg, maar soms ook helemaal niet zoveel verschilden van de adviezen die tegenwoordig op blogs en in bladen worden gegeven. Als redactie nodigden we verschillende medewerkers van de expositie uit om mee te schrijven aan een bijzondere special in het maartnummer. Over liefdesverdriet als een ziekmakende passie, over hoe middeleeuwse kloosterregels veel te maken hadden met de drie r-woorden: 'rust, reinheid, regelmaat' en over hoe de Groningse visser Boomgaard eind 19de eeuw 110 jaar oud kon worden.

Drukte om helden
Op kantoor zijn we druk bezig met de voorbereiding van onze live-dag met het thema 'Helden'. Zo is de locatie (in het oude centrum van Utrecht) bíjna rond, heeft de marketing-afdeling fantastische boeken geregeld die in de goodiebag komen en overleggen we met de sprekers over hun eigen, inhoudelijke en creatieve draai aan het thema. Ronald Prud'homme van Reine bijvoorbeeld, heeft al een duidelijk idee: Aan de hand van schilderijen en prenten van zeeslagen, portretten, boeken en praalgraven staat hij stil bij de zeeheldenverering en komt uit bij de ultieme zeeheld: Michiel de Ruyter, na de Oranjes de eerste held uit de Nederlandse geschiedenis wiens beeltenis op een postzegel kwam te staan.

Vragen over de beste keizer
Eén van onze oudheid-deskundigen schreef een interessant artikel over keizer Trajanus, die ook wel betiteld werd als 'de beste vorst'. Er is natuurlijk ontzettend veel te vertellen over deze keizer, maar samen met auteur Anton Hooff zijn we tot vijf kernachtige vragen (en antwoorden) gekomen, die vertellen waarom nu juist hij gezien wordt als de beste keizer. In het maartnummer leest u antwoorden op vragen als: 'Hoe belangrijk was de militaire achtergrond van Trajanus?', 'Hoe verhield Trajanus zich tot de politieke en intellectuele elite? En: 'Waarom kennen we Trajanus nu nog steeds als de beste keizer?'

 

 

 

 


 

 

Delen: