65 jaar geleden: Elizabeth II wordt koningin

maxresdefault

 

Nadat haar vader in de nacht van 5 op 6 februari 1952 in zijn slaap overleed werd Elizabeth door een Proclamation of Accession uitgeroepen tot vorstin en koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Pakistan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Ceylon en Australië. Ook werd ze hoofd van het Brits Gemenebest, een vrijwillige verbintenis van staten met de Engelse vorst als symbolisch staatshoofd. Prinses Elizabeth Alexandra Mary wordt als koningin Elizabeth II een van de invloedrijkste personen ter wereld.

 

Wallis maakt weg vrij tot troonopvolging

Elizabeth II ging er in haar jeugd niet vanuit dat zij de latere troonopvolger zou worden. Haar oom Eduard VIII en haar vader George VI stonden namelijk dichter bij de troon. Haar oom deed echter na een jaar koningschap afstand van de troon om te kunnen huwen met zijn Amerikaanse en niet-adellijke maîtresse Wallis Simpson.

 

Toegewijd lid van de Anglicaanse kerk 
Ondanks dat haar vader koning werd en zij het oudste kind was, had een eventueel broertje boven haar aanspraak op de troon kunnen doen. Maar omdat haar ouders een tweede dochter kregen, genaamd Margareth, was het Elizabeth die uiteindelijk de troon mocht bestijgen. Elizabeth studeerde geschiedenis en werd door de Aartsbisschop van Canterbury geschoold in de godsdienst. Elizabeth werd al vroeg een toegewijd lid van de Anglicaanse Kerk, waar ze, als staatshoofd, later de ‘Supreme Governor’ van zou worden.

 

Controversieel huwelijk
Elizabeth trad in 1947 in het huwelijk met Philip Mountbatten, prins van Griekenland en Denemarken. Bij het huwelijk moest Mountbatten afstand doen van de Griekse troon en andere titels. Mountbatten behoorde tot de Grieks-Orthodoxe kerk en enkele van zijn zusters waren met nazi’s getrouwd. Het huwelijk tussen Elizabeth en Mountbatten was dus enigszins controversieel.

 

Plotseling staatshoofd
In 1951 nam prinses Elizabeth al enkele taken van haar zieke vader over. Toen hij op 6 februari 1952 stief, werd Elizabeth een dag later uitgeroepen tot staatshoofd. Koningin Elizabeth II was hier niet bij aanwezig, maar was met haar echtgenoot op doorreis door Australië en Nieuw-Zeeland. Na het ongelukkige nieuws van het toch nog plotselinge overlijden van haar vader, brak ze deze reis abrupt af.

 

Briljanten jubileum

Vandaag, op 6 februari 2017, viert de  Elizabeth haar briljanten jubileum. Niets groots, ze brengt de dag door op haar landgoed Sandringham. Voor haar herinnert deze dag toch nog vooral aan het overlijden van haar vader, dat ze meemaakte als 25-jarige. In Londen worden vandaag saluutschoten gelost ter ere van haar jubileum: 41 bij Buckingham Palace en 62 bij de Tower of London. 

 

Afbeelding: Elizabeth II wordt officieel gekroond tot koningin, 2 juni 1952 
Bovenstaand artikel is een bewerking van een bericht dat eerder op IsGeschiedenis verscheen.


 

Aanmelden nieuwsbrief