Surinaamse slavenregisters openbaar

medium Register aangepast

 

In Paramaribo ligt een unieke maar bijna onbereikbare historische bron: de Surinaamse slavenregisters. Daarin staan ongeveer 80.000 mensen die in de 19e eeuw tot slaaf zijn gemaakt in Suriname. Coen van Galen van de Radboud Universiteit en Maurits Hassankhan van de Anton de Kom Universiteit willen deze slaafgemaakte mensen weer zichtbaar maken door de registers voor een breed publiek beschikbaar te maken. Op 23 januari starten ze in Suriname en Nederland een crowdfunding en citizen science project. 

 

Schokkend inzicht
Het is de enige archiefbron waarin vrijwel alle slaafgemaakte mensen in Suriname te volgen zijn. Het geeft een schokkend inzicht in de levens van mensen in de slavernij tussen 1830 en 1863 (het jaar van de afschaffing). De opening van deze archieven voor een groot publiek is van bijzonder belang voor de nabestaanden, de slavernijdiscussie en voor onderzoek naar de Nederlandse en Surinaamse geschiedenis.

 

Index ontbreekt
In totaal gaat het om ongeveer 80.000 mensen die in de registers staan gedocumenteerd. Slaveneigenaren moesten de mensen die in hun bezit waren registreren, inclusief geboortedatum, de naam van de moeder en veranderingen zoals geboorte, overlijden, vrijlating of verkoop, melaatsheid en andere informatie die belangrijk was voor de status en waarde van mensen in slavernij. De slavenregisters zijn grotendeels compleet aanwezig in het Nationaal Archief Suriname maar slechts zeer beperkt toegankelijk voor het publiek, omdat ze niet gedigitaliseerd zijn en omdat een index ontbreekt.

Crowdfunding en citizen science
Van Galen en Hassankhan willen nu met hulp van de Surinaamse en Nederlandse bevolking daar verandering in brengen. Hun doel is om de Surinaamse slavenregisters via een database voor iedereen beschikbaar te stellen. Op 23 januari start een crowdfunding campagne om het benodigde bedrag hiervoor bij elkaar te brengen, maar niet alleen geld is nodig. Er wordt tevens een citizen project gestart, waardoor iedereen kan helpen om de scans van de slavenregisters om te zetten naar de online database. Uiteindelijk zal deze database beschikbaar worden gesteld via de websites van de Nationale Archieven van beide landen.


Meedoen?
* Lees hier meer over het project of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Coen van Galen
* Draag hier bij aan de crowdfunding
* Meld je hier aan om te helpen met inscannen

 

Het project ‘Help mee! Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ is een Surinaams-Nederlands samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Stichting voor Surinaamse Genealogie, het NiNsee, het Netwerk Slavernijverleden en de Nationale Archieven van Nederland en Suriname. Het project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij steun van het Prins Bernhard Cultuur Fonds en CLARIAH.

Aanmelden nieuwsbrief