De onproductieve strijd van Lodewijk XIV

Dinges

 

Het optreden van Frankrijk onder Lodewijk XIV paste volledig in het tijdperk van de barok, maar vertoonde eveneens grote overeenkomst met dat van het hedendaagse Amerika. De Zonnekoning meende dat de Franse veiligheid het best was gediend met pontificale agressie. Het was een misvatting. Hij stuitte op een briljante tegenstander, de Nederlandse prins Willem III van Oranje, die hem meesleurde in een maalstroom van geweld waardoor de Franse veiligheid steeds meer in het gedrang kwam. Alsof je de krant van vandaag openslaat. 

 

Luc Panhuysen


Een contraproductieve oorlog
 
Op iedere straathoek in het centrum van Parijs staan gehelmde mannen in kogelvrije vesten. Op Amerikaanse vliegvelden is de veiligheidscontrole een uren durende procedure geworden. De vage vrees voor terrorisme van vijftien jaar geleden is inmiddels vervangen door daadwerkelijke ervaring met bloedige aanslagen. Het wrange is: de ‘War on Terror’ die de Amerikaanse president George W. Bush na de aanval op de Twin Towers van 21 september 2001 uitriep, heeft het terrorisme niet verslagen, maar juist helpen ontwikkelen. We probeerden iets te voorkomen en hebben op de een of andere manier onze nachtmerrie opgeroepen. Deze oorlog is contraproductief en hij is nog lang niet over.

 

Lodewijks nachtmerrie
Een kleine driehonderd jaar geleden vond in Europa iets soortgelijks plaats tijdens de lange en verbeten strijd die Lodewijk XIV (1638-1715) heeft gevoerd om zijn land veiliger te maken. In zijn jeugd had de Zonnekoning moeten meemaken dat de Spanjaarden Frankrijk vanuit de Spaanse Nederlanden (het huidige België) aanvielen en tot vlakbij Parijs konden naderen. Om te bereiken dat zoiets nooit meer kon gebeuren vertrouwde hij op zijn leger en viel hij andere landen aan, waaronder in 1672 de Republiek (het Rampjaar). Maar in plaats van het koninkrijk veiliger te maken werd het door zijn toedoen doelwit van een groeiende schare van aanvallers.

 

Het was een Nederlander die deze nachtmerrie voor Lodewijk wist te veroorzaken: prins Willem III van Oranje (1650-1702). De twee leiders zouden bijna heel Europa in een strijd betrekken. Het was een Nederlander die Lodewijks nachtmerrie veroorzaakte: prins Willem III van Oranje (1650-1702). Meer lezen over deze 'nachtmerrie' van Lodewijk? Koop nu het decembernummer van Geschiedenis Magazine bij u in de boekhandel! 

 

Fotobijschrift: De Franse inval in 1672. De Vlaamse schilder Adam Frans van der Meulen legde het krijgsverloop vast. Niet helemaal correct: de koning was op het moment van de oversteek in een klooster verderop. Het doek was dan ook bedoeld ter verheerlijking van Lodewijk. 

*  Uw e-mailadres

*
  Voer de code in: