Publicatie 'A Christmas Carol'

christmas carol-2

 

Op 19 december 1843 publiceert Charles Dickens zijn boek A Christmas Carol. Direct blijkt het een bijzonder succes. Dickens vroeg met dit boek aandacht voor de armoede in Engeland die hij slim combineerde met de ‘geest’ van Kerst.

 

De jonge Dickens
Charles John Huffham Dickens werd geboren op 7 februari 1812 in het Engelse Portsmouth. Zijn vader John Dickens had weinig financiële verantwoordelijkheid, dit had een grote impact op het gezin. Vanwege onafgeloste schulden moest John naar de gevangenis. Charles’ moeder stuurde hem naar een fabriek om daar te gaan te werken. Het was een vreselijke tijd voor de jonge Charles. De armoede en het harde leven in de fabriek zijn later terugkerende thema's in het werk van Dickens.

 

De 'geest' van Kerst
Toen Dickens succes kreeg als schrijver was de armoede voorbij. Voordat hij aan A Christmas Carol begon, had hij al enkele meesterwerken geschreven, zoals The Pickwick Papers en Great Expactations. In het najaar van 1843 begon hij aan zijn kerstvertelling A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas. Hij vroeg hierin aandacht voor de armoede die heerste onder de Engelse bevolking, gecombineerd met een hartverwarmend idee over Kerst.

 

Het traditionele Britse kerstfeest werd in die tijd steeds minder gevierd. Dickens wilde wellicht de ‘geest’ van Kerst weer tot leven brengen. Hij liet zich hiervoor inspireren door Washington Irving, die daarvoor al verhalen over een authentieke Britse Kerst had geschreven. Het werk was binnen zes weken voltooid. 

 

Zijn beste boek?
Het boek kwam op 19 december uit en was drie dagen later al uitverkocht. De eerste oplage bedroeg zesduizend exemplaren. Het was een mooie en luxe uitgave, gebonden in rood leer en van illustraties voorzien door de tekenaar John Leech. Het boek werd een enorm succes en kende in 1844 al de zevende uitverkochte druk. De recensies in de tijd van Dickens waren zeer positief. Echter, latere literatuurcritici beschouwen A Christmas Carol niet als Dickens’ beste boek. Het werk is toch enigszins simplistisch. Daar staat tegenover dat het boek uitblinkt in emotionele diepgang.

 

Een alternatief einde
Dickens speelde in op het succes van A Christmas Carol en publiceerde in de jaren erna nog enkele kerstvertellingen, zoals The Chimes, The Cricket on the Heart en The Battle of Life. A Christmas Carol is talloze keren bewerkt voor theater en film, waarvan de eerste versie al uit 1901 stamt. Overigens was niet iedereen tevreden met het gelukkige einde van het verhaal. Een aantal schrijvers, zoals Dale Powell en Matt McHugh schreven een versie met een alternatief einde. Dit doet echter niets af aan het succes van Dickens.

Dit artikel is een bewerking van een bericht dat eerder op de website van IsGeschiedenis verscheen.

Aanmelden nieuwsbrief