Henri Polak 150 jaar geleden geboren

Henri Polak door JG van Caspel

Vandaag zou Henri Polak 150 jaar zijn geworden. Marianne Mooijweer vertelt in Geschiedenis Magazine over deze Joodse, socialistische diamantsnijder, oprichter van zowel de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij als de eerste vakbond voor de diamantindustrie.

Lees meer...

Vrouwen in de sport: nu heel gewoon

3

 

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang zijn in volle gang. Veruit onze beste sport, schaatsen, leverde Nederland al dertien medailles op: vijf voor de mannen, acht door vrouwelijke sporters behaald. Dit feit zou ruim een eeuw geleden heel opmerkelijk zijn geweest. Toen was het namelijk helemaal niet vanzelfsprekend dat vrouwen streden in de sport. Sterker nog, het beoefenen van sport door vrouwen stuitte toen op publieke weerstand, schreef Marjet Derks in een eerder artikel.

 

Lees meer...

Geschiedenis van Valentijnsdag

sint valentijn

 

De dag van de liefde bij uitstek: Valentijnsdag!  De laatste jaren wordt er veel geklaagd over de commercialisering van de feestdag. We worden tenslotte aan alle kanten verleid tot het kopen van bloemen, chocolade of sieraden voor onze wederhelft. Hierdoor zou de dag van de liefde haar karakter verliezen. Maar wat is het oorspronkelijke karakter van Valentijnsdag? Was er een Sint Valentijn? En: was hij zelf een hopeloze romanticus? 

Lees meer...

Keuze voor Plakkaat eng nationalisme?

Plakkaat

 

Het Plakkaat van Verlatinghe (1581) is begin dit jaar in een televisiereferendum gekozen tot Pronkstuk van Nederland. Dit document (nu in het Nationaal Archief in Den Haag) bezegelt dat de Lage Landen hun vertrouwen in vorst Filips II opzegden: hij regeerde te centralistisch en vervolgde de protestantse ‘ketters’ te gewelddadig.

Lees meer...

Daniel Ellsberg en de Pentagon Papers

Pentagon Papers

 

Twee medewerkers van het ministerie van Defensie onthullen in de jaren '70 dat de Amerikaanse regering gelogen heeft over de Vietnamoorlog. In Nederlandse bioscopen draait er nu een film gemaakt door Spielberg over deze 'Pentagon Papers'. De film, The Post, volgt het brein achter de onthullingen: Daniel Ellsberg. Bert Schaafsma schreef eerder een artikel over deze klokkenluider. 

Lees meer...

Kijkje in de keuken | Deel VIII

keuken

 

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: Bruegel & zijn boerentaferelen, dilemma's in het beschrijven van koloniale geschiedenis én de voorbereidingen op de tweede editie van de LIVE-dag.

Lees meer...

Geschiedenis van de gewone man

De gewone man

 

Wie het verleden bekijkt, kan niet anders dan concluderen: de gewone man was de mier die de balk van de geschiedenis mocht voortslepen. Jos Palm schreef kortgeleden een boek over hem.

Lees meer...

De dichtende sekstoerist | Roep van Rome

Rome

 

Rome heeft altijd al reizigers aangetrokken: avonturiers, kunstenaars, soldaten, pelgrims, gelovigen en migranten. Ook uit Nederland. Arthur Weststeijn schreef een boek over hen en vertelt in Geschiedenis Magazine over enkele markante Romegangers. 

Lees meer...

Erepodium voor het Plakkaat van Verlatinghe

Plakkaat van Verlatinge NL-HaNA 1.01.01.01 254G 05

 

Recent werd het Plakkaat van Verlatinghe gekozen tot het Pronkstuk van Nederland in het gelijknamige tv-programma. Eerder schreef onze auteur Anton van Hooff al een essay over de acte. Er moeten Afzweerfestivals en Verlatingsmarkten komen, vindt hij. Op 26 juli moet Nederland voortaan feestelijk vieren dat de Staten-Generaal op die dag in 1581 een ongehoorde stap zetten: ze zwoeren koning Filips II af. Hierna ging het land verder als onafhankelijke republiek.

Lees meer...

Beelden van hun voetstuk

beeldenstormBoer4

 

Een nieuwe 'beeldenstorm' is gaande in ons land: vele beelden en straatnamen blijken een eerbetoon aan foute, witte mannen zoals Jan Pieterszoon Coen en Witte de With. Reden genoeg omze letterlijk van hun voetstuk te halen, zo meent een groeiende groep. De geschiedenis kent vele beeldenstormen - natuurlijk die uit de 16de eeuw - maar veel recenter vond er ook nog eentje plaats in de voormalige Sovjet-Unie.

Lees meer...

*  Uw e-mailadres

*
  Voer de code in: