Bizarre belastingen op urine en ramen

dichtgemetselde ramen

 

Belasting op urine en baarden. Daarmee vergeleken is de suikertaks die we binnenkort wellicht moeten betalen, zo vreemd nog niet. Maar ook de heersers die baarden en urine belastten hadden hun redenen. Een nieuwe tentoonstelling in het Belasting & Douanemuseum vertelt de verhalen achter de vreemdste taksen in de geschiedenis.

Lees meer...

Zwangerschapstest uit Oude Egypte herontdekt

egypte geboorte

 

 


Bij de vertaling van manuscripten uit het oude Egypte stuitten Egyptologen onlangs op medische verhandelingen uit 1600 v. Chr. De behandeling van breuken en oogziekten wordt beschreven, maar ook een bijzondere zwangerschapstest die duizenden jaren in gebruik bleef.

Lees meer...

KB verwerft prachtige wiegendruk

lafevre 1v

 

 

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een zeldzaam oud, in Nederland gedrukt boek verworven. Het boek over de geschiedenis van Troje, Le receuil des histoires Troyennes, bevat prachtige 48 houtsneden en is hier digitaal te bekijken.

 

Lees meer...

Oude St Paul’s Cathedral virtueel herbouwd

St Pauls old. From Francis Bond Early Christian Architecture. Last book 1913

 

 

 

In 1666 verwoestte de Great Fire of London naast 70.000 tot 80.000 huizen ook de middeleeuwse St. Paul’s Cathedral. Binnenkort kunnen we de oude kerk echter weer virtueel bezoeken, neem hier vast een kijkje!

Lees meer...

Vroege middeleeuwen niet zo ongezond

gebraven pestslachtovers doornik

 

 

De vroege middeleeuwen, van de 5de tot de 10de eeuw, worden vaak afgedaan als ‘donkere tijden’. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de lagere en middenklassen toen gezonder waren dan hun nakomelingen tot in de 19de eeuw zouden zijn.

Lees meer...

De kalkoen: een exotische geschiedenis

voorbereiding van Thanks Giving dinner klein

 

Donderdag 22 november viert Amerika weer Thanksgiving. Het kalkoenseizoen kunnen we daarmee wel als geopend beschouwen. Maar voordat we aanschuiven: waar komt het dier eigenlijk vandaan? En waarom heet het een kalkoen?

Lees meer...

Bouw piramides: nieuwe ontdekking

Kheops-Pyramid

 

 

Hoe zijn de piramides preceis gebouwd? Het is een mysterie… Een nieuwe vondst in een oude Egyptische albaststeengroeve brengt ons een stapje dichterbij de oplossing.

Lees meer...

400 jaar geleden: Synode van Dordrecht

synode van dordrecht 2

 

Op 13 november is het 400 jaar geleden dat de Synode van Dordrecht begon. De synode moest na roerige jaren van religieuze twisten de rust terugbrengen in de Republiek. Fred van Lieburg vertelt hoe het ook alweer zat en laat zien hoe zich een openbare religieuze zuivering voltrok…

 

Lees meer...

100 jaar einde WO I: Terug naar de Somme

 

I begraafplaats

 

 

Op 11 november is het honderd jaar geleden dat de strijdende partijen de gevechten beëindigden. Maar wat kunnen wij ons nog voorstellen bij de Eerste Wereldoorlog? Ankie Lok ging naar Noord-Frankrijk en onderzocht hoe dichtbij ze nog kon komen: een verkenning aan de hand van het landschap van de Somme en een brief van schrijver en soldaat Robert Graves.

Lees meer...

Gastronomie, gezondheid en Napoleon

 Gabriels1 Boilly Gourmand

 

Ooit was Parijs berucht om de slechte kwaliteit van de in openbare eetgelegenheden geserveerde maaltijden. Buitenlandse reizigers klaagden steen en been. Jos Gabriëls onderzocht hoe dit alles veranderde onder invloed van Napoleon en 18de-eeuwse ideeën over clean eating.

Lees meer...

Aanmelden nieuwsbrief