Van rood naar bruin

De Man

 

Waarom liepen socialisten in het interbellum over naar het nationaalsocialisme? Hendrik de Man (1885-1953) lanceerde in 1933 als bestuurder van de Belgische Werkliedenpartij zijn Plan van de Arbeid, om de werkloosheid te bestrijden. Na de Duitse inval in 1940 ontpopte hij zich als overtuigd collaborateur. Hoe was dit mogelijk? Jan Willem Stutje ging De Mans sporen na.

Lees meer...

Viking-Groenland warmer dan gedacht

Hvalsey Church

 

 

Vikingen staan bekend als stoere, robuuste noorderlingen die in bontvellen en ijzeren helmen temperaturen ver onder het vriespunt wisten te trotseren. Nieuw onderzoek maakt echter duidelijk dat het een prettige 10 °C boven nul was toen ze zich op Groenland vestigden.

 

Lees meer...

Kijkje in de keuken | Deel XIII

kijkje in de keuken PLAATJE OUDE WEBSITE

 

 

Waar is de redactie van uw lievelingstijdschrift nu eigenlijk de hele week mee bezig? Deze rubriek geeft u een kijkje in de keuken van Geschiedenis Magazine, de 'koks' zelf zullen u vast verklappen wat er de komende tijd zoal op het 'menu' staat. In deze aflevering: het nieuwe uiterlijk van Geschiedenis Magazine, de relatie tussen Amerikanen en hun overheid en de iconische slavernij-tekeningen van John Gabriel Stedman.

Lees meer...

Soldaten van Frederik Hendrik gevonden

FH en neef bekijken beleg

 

 

Bij archeologische opgravingen bij Vught zijn drie skeletten gevonden. Waarschijnlijk gaat het om soldaten uit het leger van stadhouder Frederik Hendrik, die in 1629 het nabijgelegen Den Bosch belegerde. Het lukte hem de stad, die als onneembaar werd beschouwd, te bedwingen. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? En hoe was het leven van gewone soldaten in zijn leger? Mike Harmsen zocht het uit.

Lees meer...

Meer pestdoden in Zuidelijke Nederlanden

Doutielt3PIXELS

 

 

 

Dat de Zwarte Dood in middeleeuws Europa veel slachtoffers eiste, is bekend. In sommige gebieden stierf in de 14de eeuw wel 80% van de bevolking. In de Zuidelijke Nederlanden leek  het nog wel mee te vallen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat ook daar veel meer pestslachtoffers vielen dan gedacht. 

Lees meer...

Middeleeuwse liefdesring gevonden

Liefdesring a Landschap Erfgoed Utrecht - Alexander van de Bunt 2

 

 

Onlangs is in Utrecht een unieke gouden middeleeuwse liefdesring gevonden. Het is de eerste keer dat een dergelijke ring, met aan de binnenkant een dichtregel of motto is gevonden in Nederland. De bijzondere tekst in het sieraad maakt de vondst nog raadselachtiger…

Lees meer...

Heksen in Helmond

Heksenverbranding in Roermond in 1613

 

 Ruim 400 jaar geleden vond een van de grootste heksenvervolgingen plaats uit de Nederlandse geschiedenis. In 1595 werden 25 vrouwen uit de Noord-Brabantse regio Peelland veroordeeld op beschuldiging van duivelse praktijken. Hun tovenarij zou mensen en dieren doden, gewassen bederven en de christelijke samenleving ontwrichten.

Lees meer...

Hoe zat het echt met Albert Speer

Arno Breker Albert Speer 1940

 

Van Albert Speer, die in 1942 Hitlers minister van bewapening werd, geloofden we dat zijn nazi-gehalte wel meeviel. Speer kwam bij het proces van Neurenberg over als een keurige onideologische technicus, die bezwoer niets van de Holocaust te weten. Historici hebben zijn versie vaak zonder veel commentaar overgenomen. Een nieuwe biografie zet het beeld recht.

 

Lees meer...

Cannabis in Keltische wijn

Cannabis in Keltische wijn

 

Archeologen hebben in de Franse Auvergne 2de-eeuwse wijnvaten opgegraven met daarin sporen van canabis. Het is bijzondere ontdekking. Wacht bracht de Kelten ertoe hun wijn zo op te peppen?

Lees meer...

Bijzondere vondst: blauwe tanden...

Guda Homiliar - Univ.bib Frankfurt Barth42 f110v detail

 

 

Archeologen hebben lapis lazuli gevonden in het tandsteen van een middeleeuwse vrouw. Genoeg reden om aan te nemen dat ze bijzondere handschriften illustreerde en nieuw bewijs dat vrouwen in de middeleeuwen boeken kopieerden en verluchtten.

Lees meer...

Aanmelden nieuwsbrief