Geschiedenis Magazine editie 2 - 2017

Dit nummer ligt nu in boekhandel en kiosk. Voortaan Geschiedenis Magazine thuis ontvangen?

Profiteer van de speciale aanbieding:
1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 én cadeaus!

Cover GM 2-2017


Het Wilde Westen, hoe was het echt?

Door Rob Kroes
We kennen het Wilde Westen vooral uit films en boeken. Maar hoe was het er echt? Geschiedenis Magazine duikt in de wereld van revolverhelden, cowboys en indianen.

1692: heksenjacht in dorpen bij Boston

Door Marianne Mooijweer
In 1692 woedde in dorpen rond Boston een heksenjacht. Het begon met een aantal tienjarige meisjes die ineens raadselachtige toevallen kregen. Zelf beweerden ze dat ze behekst waren. Ze waren niet te beroerd de boosdoeners ook aan te wijzen: mannen en vrouwen uit hun eigen dorp, soms hun eigen familieleden. Tijdens de tientallen processen die volgden demonstreerden de meisjes voor de rechtbank dat de duivel en zijn handlangers hen van een afstand bestuurden.

 

Britse soldaten WOI weigeren te sterven als maagd

Door Mike Harmsen
Vlak voor WO I was de seksuele moraal in Engeland gefundeerd op fatsoen en terughoudendheid. Veel jonge soldaten hadden voor ze in de loopgraven gingen vechten weinig tot geen seksuele ervaring of kennis. De oorlog veranderde dit.

 

Keizer Trajanus deed alles goed

Door Anton van Hooff
Keizer Trajanus ontving een wel heel bijzonder eerbetoon. Na 114 mocht hij zich Optimus noemen, ‘de beste vorst’. Waarom was Trajanus zo’n goede keizer?

 

Vrijheidsstrijder of onderdrukker?

Door Bas Kromhout
Paul Kruger (1825-1902) verdedigde als president van Transvaal zijn land tegen de Britse imperialisten. In Nederland maakte dat hem tot een held. Maar hoe kwam hij aan dat land?

Voortaan Geschiedenis Magazine thuis ontvangen? 1 jaar Geschiedenis Magazine van € 63,50 voor slechts € 37,50 + cadeaus!
Proefabonnement (2 nummers) voor slechts € 9,50


Special Gezond! In de special ondermeer:

 

Gezond leven sinds de Middeleeuwen

Door Catrien Santing
Wie denkt dat we pas recent geobsedeerd zijn door gezond eten en leven, vergist zich. Al in de Middeleeuwen vonden adviezen over gezondheid én een gelukkig leven gretig aftrek. Een mini-special over matigheid voor monniken en honing als remedie tegen melancholie.


Remedies tegen liefdesverdriet

Door James Kennaway
Kun je onwel worden van liefde? Jazeker, dacht bijvoorbeeld de Franse dokter Jacques Ferrand. Zijn Erotomania uit 1623 was een compendium vol middeltjes tegen overmatige liefde, waaronder aderlaten en een klysma van hennepzaadjes. Ooit hoorden liefde en lust tot het terrein van de dokters.

 

Scheid het uit!

Door Ruben Verwaal
Dokters hadden in de 18de eeuw grote aandacht voor alles wat de patiënt eet, drinkt én uitscheidt. Hun leefregels gingen verder dan alleen een dieet. Minstens zo belangrijk was overvloedigheid ledigen. Regels voor het eten van bepaalde voedingsmiddelen, gedrag en het lozen van lichaamssappen liepen naadloos in elkaar over. Het ging om de balans.

 

Oud worden en gezond blijven

Door Rina Knoeff
Koningin Emma bezat een foto van hem: de 110-jarige 'Methusalem van Groningen' Waarom werden Wouter van Doeveren en andere mensen uit de noordelijke provincies zo oud? Artsen in in de 18de eeuw wisten het wel: de koude wind en veelvuldige regen gaven ziekmakers geen kans.

 

Verdwenen in de 19de eeuw

Door Reinier Spreen
Dieren sterven in versneld tempo uit. Ecologen en biologen klinken steeds gealarmeerder. Dat was wel anders toen in 1883 in Artis de laatste quagga stierf. IJzingwekkend stil bleef het destijds. Door een misverstand met de Boeren had niemand door dat deze zebra-soort uit Zuid-Afrika op uitsterven stond.

 

Parijs in opstand, rechtse greep naar de macht, 1934

Door Ivo van de Wijdeven
In de jaren dertig roerden extreem-rechtse groeperingen zich in heel Europa. Ook in Frankrijk. Daar probeerde een menigte boze burgers in 1934 het parlement te bestormen. Ze wilden een sterke leider die orde op zaken zou stellen. Er vielen 20 doden.

 

En verder…

  • De kwestie: in elk nummer vraagt Maurice Blessing twee historici om stelling te nemen in een actuele kwestie
  • Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië, ze staan op ieders netvlies: de vluchtelingen op de Griekse eilanden voor de Turkse westkust. In de berichtgeving over de vluchtelingencrisis kwam nooit naar voren dat gelijksoortige taferelen zich op precies deze plek al vaker hadden afgespeeld.
  • Verzet tegen een wrede kolonisator in Namibië (Duitsers in Namibië, interview met Connie Braam)
*  Uw e-mailadres

*
  Voer de code in: